• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene će se izjednačiti sa muškarcima 2154. godine: Napredak u postizanju ravnopravnosti jenjava

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napredak u postizanju globalne rodne ravnopravnosti jenjava

  • 8
poslovna žena Foto: Shutterstock

U novom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) procenjuje se da se žene neće izjednačiti sa muškarcima još 131 godinu. Drugim rečima, tek 2154. godine.

Prema "Izveštaju o globalnom rodnom jazu 2023", ukupni rodni jaz, merenje jednakosti u oblastima ekonomije, politike, zdravstva i obrazovanja, smanjen je za samo 0,3 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

- Mlaki napredak u približavanju muškarcima i pad u oblastima poput ekonomije ahtevaju hitnu akciju - napisala je Sadia Zahidi, generalni direktor WEF-a u izveštaju, prenosi CNN.

Poslednje godine su obeležene su velikim zastojima u pogledu rodnog pariteta na globalnom nivou, pri čemu je prethodni napredak poremećen uticajem pandemije na žene, ali i na devojčice koje su u procesu obrazovanja, a sve je propraćeno ekonomskom i geopolitičkom krizom - napisao je Zahidi.

- Danas, neki delovi sveta doživljavaju delimičan oporavak, dok drugi doživljavaju pogoršanje kako se nove krize razvijaju - objašnjava ona.

Indeks rodnog jaza meri rodni paritet u 146 zemalja i u četiri oblasti: ekonomsko učešće i mogućnosti, obrazovna dostignuća, zdravlje i političko osnaživanje. Ukupni paritet se poboljšao za 4,1 odsto otkako je WEF pokrenuo indeks 2006. godine.

Dok izveštaj pokazuje napredak u oblastima obrazovnog postignuća i porast u kategorijama zdravlja i političkog osnaživanja, jaz u ekonomskom učešću pokazao je izvesnu regresiju.

- Oporavak od šoka i krize koja je usledila posle pandemije bio je spor i, do sada, nepotpun, a trenutni kontekst, zajedno sa tehnološkim i klimatskim promenama, rizikuje da izazove dalje nazadovanje u ekonomskom osnaživanju žena . Ne samo da milioni žena i devojaka gube ekonomski pristup i mogućnosti, već ovi preokreti takođe imaju široke posledice po globalnu ekonomiju - navodi se u izveštaju

WEF procenjuje da će za postizanje globalnog ekonomskog pariteta biti potrebno 169 godina, a za politički paritet 162 godine.

Samo devet zemalja smanjilo je najmanje 80 odsto svog jaza: Island, Norveška, Finska, Novi Zeland, Švedska, Nemačka, Nikaragva, Namibija i Litvanija. Već 14. godinu, prema WEF-u, Island je rodno najravnopravnija zemlja jer je zatvorio 91,2 odsto svog jaza.

(Telegraf Biznis)

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile od Stalaća

    21. jun 2023 | 09:31

    Evo moja žena kune Klaru Cetkin, jer sam joj omogućio da bude ravnopravna.Pa sada radi po 10 sati, tegli iz prodavnice, popravlja po kući, ja perem sudove, usisavam, čuvam decu, radim par sati dnevno od kuće uglavnom.I mogu vam reći nije loše.Ona dođe umorna, ja je dočekam nasmejan i raspoložen za one stvari.Podržavam da žene zarađuju u firmama kao i muškarci, ali da i rade kao i muškarci.Što se mene tiče mogu da rade poslove koje god požele, ali ima nešto što se tiče same prirode žena, njihove fizičke konstitucije, pa učinak za neke poslove ne može biti isti.U svakom slučaju podržavam njihovu nezavisnost, kao što negujem i svoju i mislim da nijedna vrsta diskriminacije nije dobra.Ima puno usiljenosti u tom segmentu.Evo recimo kompanija u kojoj sam radio da bi generalni dobio nagradu menadžera godine, svoju kampanju je zasnovao na tome da u toj kompaniji 60% žena je na rukovodećim pozicijama.Ja nemam ništa protiv ako su sve te žene i stručne, ali nije bilo tako.Napravile su ubrzo nekakav klan, osetile su se puno bitnije, a pola od njih nije imalo pojma o poslu i rezultati kompanije su pali.Znači nijedna usiljenost nije dobra, već samo ravnopravnost po stručnosti, nebitno od pola.

  • Vesna G

    21. jun 2023 | 09:14

    Jel treba da mi bude zao sto to necu doziveti.Pun mi kofer te ravnopravnosti. Gledam ove "momke "izdepilirane ,ofarbane,pocupanih obrva,u helankama i roze majcama j pozalim sto nisam rodjena mnogo,mnogo pre 🥴

  • Jelena lukacevic

    21. jun 2023 | 10:42

    Od kada smo dobile ravnopravnost, više nismo mame i voljene supruge, već smo mučenici koje padaju sa nogu po ceo dan

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>