• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Niko od dece neće imati punu kontrolu nad holdingom Berluskonija: "Hvala, mnogo ljubavi, vaš tata"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marina and Pier Silvio imaju većinski udeo u "Fininvest"

  • 0
Silvio Berluskoni Milanska katedrala opelo sahrana Italija Foto: Tanjug/AP

Najveći deo medijske kompanije "Fininvest", koja je ćerka-firma holdinga "Fingruppo Holding S.p.A.", pripada deci nedavno preminulog italijanskog tajkuna i nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija.

Naime, Pjer i Marina imaju većinski udeo u grupi, ali prema pisanju Rai News-a, niko od naslednika ove imperije neće samostalno upravljati njome.

Poslednje želje Silvija Berluskonija iznete su pred dva svedoka, advokatima Lukom Fosatijem i Karlom Riminijem, a dvoje njegove najstarije dece iz prvog braka zajedno će imati 53 odsto udela u grupi, sa jednakim kvotama.

Ipak, "Fininvest", koji kontroliše i televizijsku grupu i "Mondadori", najveću izdavačku kuću u Italiji, a ima i značajan udeo od 30% u banci Mediolanum, ostaje čvrsto u porodičnim rukama.

"Notar koji je pročitao testament izvršiće zakonske obaveze u narednih nekoliko sati", navodi se u belešci o kojoj piše Rai, i dodaje da nijedno od deca Silvija Berluksonija - Marina, Pjer Silvio, Barbara, Eleonora i Luiđi - neće imati indirektnu i isključivu kontrolu nad "Fininvest SpA".

Jutros, pre otvaranja berzi, očekuje se saopštenje "Consob", nacionalnog tela zaduženog za tržište finansija u Italiji, koje će dati naznake o budućim strukturama medijske imperije Silvija Berluskonija.

Drugim rečima, ostaje da se vidi šta će biti nakon preraspodele 61% udela kompanije.

Konkretno "Mediaset", ćerka-firma "Fininvest", nalazi se na trgu Pjaca Afari u Milanu, i vredi 1,8 milijardi evra. Akcije su u prvih šest meseci ove godine zabeležile rast od 41 odsto.

Rai dalje pominje i partnerku Silvija Berluskonija, inače političarku Martu Fašinu, koja dobija zaostavštinu od 100 miliona evra.

"Za dobro što sam ih voleo i za to što su oni mene voleli", glasi rečenica upućena deci Silvija, koja se nalazi u testamentu. "Hvala, mnogo ljubavi svima, vaš tata".

Zaostavština od 100 miliona evra ide i njegovom bratu Paolu, a Silvio je, kada je napisao dokument, bio na putu za San Rafaele. "Draga Marina, Pjer Silvio, Barbara i Eleonora, idem u San Rafaele, ako se ne vratim, imajte na umu sledeće", dodaje se.

Inače, odluka o "Fininvest" i njegovoj imovini doneta je još 2006. godine. Silvio Berluskoni je 2. oktobra rukom napisao testament.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>