• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pomorci i radnici na kruzerima organizuju protest: Ovo su njihovi zahtevi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Frilenseri i pomorac su dva različita koncepta i profesije, isticali su ranije više puta za naš portal

  • 0
Stefan Arsenijević kapetan rečnog broda Foto: RINA/Privatna arhiva

Udruženja pomoraca Republike Srbije, organizovaće protest koji će se održati ispred Ministarstva finansija i Vlade Srbije u Beogradu, potvrđeno je za naš portal.

Kako saznajemo, protest će se održati 24. jula od 10 sati ispred Vlade Srbije. Podsetimo, pomorci su više puta ranije za naš portal istakli da nisu frilenseri kako ih novi zakon tretira.

"Želeli bismo da izrazimo naše duboko nezadovoljstvo u vezi sa sadašnjom finansijskom politikom i pristupom koji Ministarstvo finansija i Vlada Srbije primenjuju na oporezivanje pomoraca Republike Srbije. Smatramo da su primenjene mere i odluke štetne za građane i ugrožavaju njihova

osnovna prava i interese", navode iz ovog udruženja.

Poručuju da će protest biti miran, kao i da će primeniti sve neophodne mere bezbednosti i sigurnosti, uključujući saradnju sa nadležnim policijskim organima i organizaciju redarske službe.

"Naš cilj je da izrazimo naše javno negodovanje i zatražimo promenu u politikama i merama koje na nas direktno utiču, kao i na živote i dobrobit naših porodica".

Istuču da treba uzeti u razmatranje Strategiju razvoja vodnog saobraćaja 2015 -2025 u kojoj se jasno i nedvosmisleno u delu 6.3.3. navodi:

"Oslobađanje pomoraca od obaveze plaćanja poreza na dohodak za pomorce koji provedu u međunarodnoj plovidbi duže od 174 dana."

Naime, Vlada je usvojila Strategiju razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije za period od 2015-2025. Ova strategija je, podsećaju od velikog značaja za dopunjenu inicijativu za rešavanje statusa pomoraca koja je napisana i dostavljena nadležnim ministarstvima od strane

Udruženja pomoraca Republike Srbije jer uključuje i razvoj međunarodnog vodnog saobraćaja, ima za cilj da uredi status pomoraca i da im obezbedi uslove rada koji su u skladu sa međunarodnim standardima, unapredi zakonodavstvo, unapredi sistem obrazovanja i obuke pomoraca kao i oporezivanje pomoraca Republike Srbije.

Кroz ovu strategiju i dopunjenu inicijativu, Udruženje pomoraca Republike Srbije pokazuje svoju angažovanost za razvoj vodnog saobraćaja i za zaštitu prava pomoraca u skladu sa usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva sa sekundarnim izvorima prava Evropske unije, kao i međunarodnim konvencijama usvojenim pod okriljem Međunarodne pomorske organizacije i Međunarodne organizacije rada.

Opširnije o poslu pomoraca čitajte u našem posebnom tekstu. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>