• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sada je moguće da i tate koriste porodiljsko bolovanje": Nove zakonske izmene stupile na snagu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izmenama je omogućeno preduzetnicama da koriste porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine kada rode treće i svako naredno dete

 • 3
darija kisić, preduzetnice, porodilje, aleksandra jovanović

Foto: Dejan Urošević

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić posetila je modnu dizajnerku Aleksandru Jevtić, mamu dvoje dece, povodom izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje su danas stupile na snagu.

Ministarka Kisić istakla je da su izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom usmerene ka podršci majkama preduzetnicama, čija su prava kada je u pitanju porodiljsko odsustvo sada izjednačena sa pravima majki koje su u radnom odnosu.

Nove zakonske izmene, podsetila je prof. dr Kisić, omogućavaju da očevi žena preduzetnica mogu da koriste pravo na porodiljsko bolovanje kada beba napuni tri meseca, a ženama preduzetnicama je omogućeno da koriste porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine kada rode treće i svako naredno dete.

- Želeli smo prevashodno da izjednačimo prava žena preduzetnica sa pravima žena koje su u radnom odnosu kada je u pitanju porodiljsko odsustvo i nadamo se da će ove izmene da budu motiv preduzetnicama da pokrenu svoje biznise i time daju finansijski podstrek svojim porodicama i da imaju što više dece - navela je Kisić i dodala da je Aleksandra Jevtić odličan primer kako mogu da se usklade karijera i roditeljstvo.

- Ovo je najlepša slika Srbije, videti uspešne mlade ljude, videti porodicu punu ljubavi i nadamo se da će biti sve više ovakvih slika u Srbiji, a država je tu da podrži roditelje, a sve sa ciljem da nas bude što više - poručila je Kisić.

Aleksandra Jevtić rekla je da ju je promena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom veoma obradovala, jer nove zakonske izmene predstavljaju veliku podršku ženama preduzetnicama.

- Ovo je veoma lepa vest, s obzirom da poslovi žena preduzetnica ne mogu u punom kapacitetu da funkcionišu kada odemo na porodiljsko bolovanje. Sada je moguće da i tate uskoče i koriste porodiljsko bolovanje - rekla je Jevtić.

Telegraf Biznis je među prvima pisao o pravima mama preduzetnica i zalagao se za uvođenje izmena i dopuna Zakona.

(Telegraf Biznis)

Video: Jelena je bila uspešna bankarka u Italiji, ali je svoju šansu našla u Srbiji: Danas pravi haljine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 🇨🇭🔊👍

  1. avgust 2023 | 14:20

  To se ovde odavno primenjuje,treba kopirati sve što je dobro na zapadu.

  2
  3

  Podelite komentar

 • 👨‍👩‍👧‍👧

  1. avgust 2023 | 16:14

  Bolje da usklade radno vreme prvu do 3 i drugu do 8, a nedelju ili vikend slobodana kako bi porodica mogla više vremena da provodi zajedno...

  1
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>