• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mame u Srbiji konačno mogu da budu "slobodne" preduzetnice: Da li će trudničko biti svima isto?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tatjana Macura ispred "Mame su zakon" kaže za Telegraf Biznis da je usvajanje predloga prizvod radne grupe

  • 1
Mama beba tablet

Foto: Shutterstock

Prvi korak ka boljem položaju preduzetnica koje su mame čini nam se da je uspostavljen. Preduzetnice se izjednačavaju sa zaposlenim ženama, velikom izmenom zakona na koju se čekalo.

Naime, na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se nastavlja podrška majkama preduzetnicama.

Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Otac deteta ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Ovo je rezultat i rada Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Tatjana Macura ispred "Mame su zakon" kaže za Telegraf Biznis da je usvajanje predloga prizvod radne grupe koja je na ovom radila određeno vreme, a prvi sastanak odražn je početkom godine.

Macura objašnjava da je usvojen važan predlog da očevi mogu da preuzmu brigu o detetu, ali i drugi, da je dozvoljeno odsustvo sa posla dve godine.

Prema njenim rečima, ostale su još dve stvari koje "Mame su zakon" ističu, a reč je još jednoj izmeni koja se odnosi na dužinu prodiljskog i druge, koja se tiče nadoknade.

"Bilo bi dobro da se porodiljsko za prvo dete produži na 15, a na drugo na 18 meseci. Ne zbog toga da žene ne rade, da ne napravimo zamenu teza, već što su žene u većem problemu u tom periodu nego muškarci - upis u vrtić je komplikovan i uglavnom i produžavaju taj period za 4 meseca, a izlažu se i dodatnom trošku ukoliko moraju da angažuju pomoć. Ovo je već bilo najavljeno, pa bi bilo dobro da se u toj ideji i istraje jer je interesovanje žena za ovu meru izuzetno veliko, navela je ona.

Kako je istakla, država već izdvaja novac za ovaj segment, samo je potrebno definisati konkretan period i zakonskim okvrirom.

Macura ukazuje da za drugu meru, koja se tiče nadoknade, država bi izdvajala od pola do milion evra, što nije veliki iznos u odnosu na benefit koji u budžet uliva svaka žena preduzetnica kroz poreze i svoju delatnost.

"Trudnice preduzetnice dobijale bi tako nadoknadu tokom održavanja trudnoće 100 odsto, a ne 50 odsto kako je sadašnjim propisima uređeno. Preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti - treba da imaju pravo na pun iznos naknade. Treba da imaju pravo na pravičan obračun kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje", kaže ona za naš portal.

Podsetimo, kako je Telegraf Biznis pisao, najveći problem žena preduzetnica bio je što su diskriminisane u odnosu na zaposlene žene kada je u pitanju pravo na korišćenje trudničkog, porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta.

Podsećamo, Srbija ima skoro 100.000 preduzetnica, a od 2022. uvodi se jedna novina vezana za upisivanje u registar.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    19. maj 2023 | 02:01

    Sve to lepo piše na papiru i u zakonu ali realnost je sve samo zakon ne. Ja sam u Kanadi i ovde je zakon da se radi samo 40h nedeljno a posle sve ide u duplo plaćeni posao. Ja imam za 7 g milion prekovremenih sati koji su isto plaćeni. Po zakonu bi trebalo da imam 20dana godišnji ja imam samo 10dana i to kolektivni za n godinu. A ostale nam dane daju neplaćeno. Trebao bi da imam 5dana plaćeno bolesne dane i to ne postoji. Trebao bi da imam plaćene državne praznike i to nemam. Jako je mali broj firmi koji sve to daje i to su obično već izgrađene firme i koje obrću veliku količinu novca i ne žele probleme sa državom i vlastima. A ove sitne gde se ja smucam to ništa ne ferma. Dok ti ne zaradiš Gazdi a njemu nikad dosta znači nije bolje. Svim radnicima samo da je bog u pomoći i na prava zaboravite jer ih nema i ne postoje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>