• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Agencija Mudis stavila na razmatranje kreditni rejting Izraela

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do sada, Izrael nikada nije imao smanjen kreditni rejting od strane bilo koje tri glavne rejting agencije

  • 0
kreditni rejting Foto: Pixabay

Njujorška rejting agencija Mudis saopštila je da je stavila na razmatranje kreditni rejting Izraela (A1) zbog sukoba sa militantima Hamasa.

Mudis je rekao da će razmatrati trajanje i obim sukoba i na to kako on utiče na izraelsku ekonomiju, institucije i javne finansije, a pregled bi mogao da traje duže od uobičajena tri meseca.

- Izraelski kreditni profil je u prošlosti pokazao otpornost na terorističke napade i vojne sukobe, ali ozbiljnost trenutnog vojnog konflikta povećava mogućnost dugotrajnijeg uticaja na kreditni rejting - navodi se u saopštenju agencije Mudis.

Došlo je do ogromnog skoka u troškovima osiguranja državnog duga Izraela korišćenjem onoga što je poznato kao kreditna promena. (CDS). Investitori koriste CDS ili kao sredstvo zaštite ili za špekulaciju, a prošle nedelje su troškovi kupovine izraelskog CDS-a porasli za 80%.

Smanjenje kreditnog rejtinga Izraela bi moglo da poveća cenu zaduživanja baš u trenutku kada se ova zemlja sprema za sukobe koji bi mogli da prerastu u dogotrajni rat.

Do sada, Izrael nikada nije imao smanjen kreditni rejting od strane bilo koje tri glavne rejting agencije: S&P Global, Moodi's i Fitch.

Ranije ove nedelje, rivalska rejting agencija Fič stavila je zemlju na negativan rejting i upozorila da bi velika eskalacija tekućeg sukoba mogla dovesti do negativnog rejtinga prenosi Rojters.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>