• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trgovanje kriptovalutama, zamenio ribom: Evo kako je "kralj kripta" platio novu frizuru u zatvoru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trgovina unutar zatvorskih zidova se odvija na vrlo zahtevnom tržištu, a plaća se gotovo uvek - robom

  • 0
Sem Benkmen Frid, Sam , Samuel Bankman-Fried Foto: Barry Williams / Zuma Press / Profimedia

Vreme koje osnivač kripto berze FTX Sem Bankman Frid provodi u ćeliji pritvorskog centra Metropoliten u Njujorku dok čeka da mu se izrekne kazna za prevaru i pranje novca, nateralo ga je da se prilagodi zatvoreničkoj ekonomiji.

S obzirom na to da je novac ljudima iza rešetaka teško dostupan, prinuđeni su da interna plaćanja za usluge vrše u drugim valutama: uslugama, hrani, sitnicama...

Tako je bilo i sa osramoćenim osnivačem FTX-a, Bankman-Fridom, koji je svoju frizuru, po svoj prilici platio - ribom!

Nekadašnji kripto-milijarder je, prema izvorima iz pritvorskog centra Metropoliten, svoju novu frizuru koju je pokazao nedavno u sudnici u Njujorku - platio pakovanjem skuše, javlja Volstrit žurnal, a prenosi Biznis insajder.

Skuša je, inače prvi "monetarni" izbor osuđenika u mnogim zatvorima u svetu: radi se o vrlo traženoj plavoj morskoj ribi koja je poznata po izuzetno ukusnom mesu i visokom procentu omega masnih kiselina.

Novinari primećuju da "brzo prihvatanje pravila zatvorskog tržišta" Bankman Frida "ne treba da čudi, jer je, uostalom, veći deo svoje karijere bio profesionalni trgovac".

Sem Bankman Frid koji čeka da mu se izrekne kazna po optužnici za sedam krivičnih dela svoj prvi posao dobio je pre 10 godina u njujorkšom sedištu firme Džejn strit kapital. Ova kompanija, koja zapošljava više od 2.000 ljudi u još četiri predstavništva u Londonu, Hong Kongu, Amsterdamu i Singapuru, jedan je od najvećih igrača na svetskim berzama.

Bankman Frid je četiri godine kasnije otišao iz Džejn strita i osnovao svoju firmu za trgovinu kripto-valutama Alameda Risrč. Trebalo mu je samo 12 meseci da otkrije način kako bi trgovao bitkoinima između američkog i japanskog tržišta.

Ovaj 30-godišnji (sada već bivši) kralj kripto-valuta koji je početkom 2022. (na vrhuncu svoje moći) bio 41. na Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca, uhapšen je u decembru na Bahamima i izručen Sjedinjenim Državama, gde mu je suđeno za prevare u platnom prometu, robne i bezbednosne prevare, pranje novca i kršenje zakona o finansiranju političkih kampanja.

Početkom novembra oglašen je krivim po svim tačkama optužnice i sada u pritvorskom centru Metropoliten čeka izricanje presude, koje je zakazano za kraj marta 22024. Iako Frid može da dobije čak 110 godina zatvora na osnovu ovog suđenja, tu njegovim mukama nije kraj, jer ga očekuje novi proces, koji će se, javljaju američki mediji, fokusirati na njegove pokušaje trgovine uticajem i podmićivanje na političkoj sceni.

Trgovina unutar zatvorskih zidova se inače, svuda u svetu, odvija na vrlo zahtevnom tržištu, a plaća se gotovo uvek - robom. Nakon što su u američkim zatvorima zabranjene cigarete, glavno sredstvo plaćanja postala je riba!

Ovaj trend (ili ako želite - valuta) postao je toliko popularan da je Global sors marketing, jedan od najvećih snabdevača ribom u SAD, 2008. godine osetio povećanu potražnju za skušom!

Ribom možete da platite sve, kažu dobro obavešteni: od glancanja cipela, preko raspremanja ćelije, do berberskih i frizerskih usluga. Osim skuše i tunjevine (koja je takođe popularna među zatvorenicima) u zatvoru je "zlata vredan" i mak.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>