• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbi i dalje hrle u ovu zemlju, ali kako se trenutno živi u njoj? "I na pauzi su pod stresom, stalno žure"

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ako je verovati Evrostatu, hrvatski građani su životom u svojoj zemlji zadovoljniji od Nemaca"

  • 3
Nemačka ekonomija Foto: Tanjug/AP

Kakav je sada kvalitet života u NemačkojIako je ova država, tradicionalno, poznata po visokom standardu života, pokazalo se da su Nemci nezadovoljni cenom energenata poput struje i goriva, kao i cenom hrane.

Ipak, neki sociolozi smatraju kako Nemcima nije ništa lošije nego narodu iz drugih zemalja - recimo, s Balkana - štaviše, i dalje im je dosta bolje, samo im je "veoma dugo bilo veoma dobro".

Nemačka je "obećana zemlja" za Srbe, ali i za Hrvate, koji tamo odlaze masovno, posebno otkako su naše komšije članice EU. Ipak, građani Nemačke su lane, od svih u Evropskoj uniji, bili najmanje zadovoljni kvalitetom života, piše Dnevnik, i dodaje:

"Ako je verovati Evrostatu, hrvatski građani su životom u svojoj zemlji zadovoljniji od Nemaca".

- Razumljivo je, kada ste navikli na tako visok standard, da i najmanji pad doživljavate poprilično dramatično - kaže sociolog Krešimir Krolo.

Kod Hrvata dramatičnih pomaka nema - već deset godina spadaju među najmanje zadovoljne u Evropskoj uniji, piše dalje Dnevnik. Osim Nemaca, od Hrvata su nezadovoljniji jedino Bugari i Grci, a i unutar same Hrvatske - razlike su velike.

Na skali od 1 do 10, Nikola iz Dubrovnika ocenjuje svoj kvalitet života čistom desetkom.

hrvatska Dubrovnik / Foto: Shutterstock

Oglasio se i Andrej iz Minhena:

- Definitivno su (Nemci) nezadovoljniji porastom cena i porastom cena energenata, kao što je recimo cena struje, goriva, ali isto tako kao što je i cena hrane. U Nemačkoj je to sve pod gasom, sve je u žurbi, sve mora biti tempirano. Oni su, čak, kad ih ja posmatram - i na pauzi pod stresom.

Jedna zemlja, međutim, ima recept za život u obilju, bez stresa. Kroz sve krize, pandemiju i energetske šokove, životno zadovoljstvo Švajcaraca je i dalje postojano, "poput zlata u njihovim bankama", dodaje Dnevnik.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    18. decembar 2023 | 12:57

    Ne znam kome se zale kada su sebi pucali u obe noge udarivsi Rusima tj sebi sankcije na insistoranje Amerike koja ocigledno vlada Nemackom i ostatkom eu bagre...

  • Istina

    18. decembar 2023 | 13:10

    "Jedna zemlja, međutim, ima recept za život u obilju - Švajcarska" Naravno, kad žive od pljačke svih redom preko bankarskog sektora. A ko to ne bi bio zadovoljan u Švajcarskoj kad je prosečna plata 5.500€ i ubedljivo najveća u Evropi? Poredite žabe i babe, Sve zemlje bivše YU, Bugarska, Rumunija, Grčka i sve zemlje istočne Evrope su sada gotovo izjednačene i nema značajnijih razlika. Pri tome treba obratiti pažnju i na drugi indikator "blagostanja" a to je stepen zaduženosti - kad to znate onda i znate zašto je Amerika "obećana zemlja"

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>