• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnik Dejli Mirora upozorio novinare: Za pet godina štampana izdanja praviće gubitke

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo u prošloj godini kompanija koja uz Miror izdaje i listove Ekspres, Star, Mančester Ivning Njuz, Birmingem Mejl i Liverpul Eko otpustila je 800 novinara

  • 0
Dejli Miror novine Foto: lovemydesigns

Prvi čovek britanske kompanije Rič (Reach) Džim Mjulen koja izdaje dnevne listove Miror, Ekspres i Star upozorio je novinare da je vreme da se suoče sa "nezgodnom istinom“: njihovi štampani mediji postaće gubitaši za pet godina.

Izvršni direktor Riča, koji takođe poseduje mnoštvo regionalnih listova kao što su Mančester Ivning Njuz, Birmingem Mejl i Liverpul Eko, izjavio je da njegova izdavačka kuća i dalje poseduje "značajne resurse" iako je u 2023. morao da smanji broj zaposlenih za čak 800 osoba, što je najveći talas otpuštanja u novinskim redakcijama Velike Britanije decenijama unazad.

Mjulen, koji vodi Rič od 2019. godine, saopštio je zaposlenima da u protekle četiri godine obim štampanja novina pao za 17 %, javlja engleski Gardijan.

Dejli Miror novine Foto: Lorna Roberts

"Najveći izvor prihoda i dalje je štampanje i prodaja novina", rekao je Mjulen na internom sastanku.

- Kada sam došao na čelo kompanije, rekao sam da postoji najmanje 10 godina profitabilnog poslovanja u novinama, a verovatno i više. U poslu sam pet godina, tako da je polovina tog vremena prošla. Ostaje nam još pet do sedam godina, a mi moramo da se suočimo sa ovom nezgodnom istinom.

Mjulen je dodao da Miror trenutno prodaje oko 230.000 primeraka dnevno, ali da će za pet godina, na osnovu trendova, broj prodatih pasti na svega 100.000 primeraka.

"U ovom trenutku štampana izdanja još uvek podržavaju digitalno poslovanje. U narednih pet do sedam godina digital će otplatiti taj dug i početi da podržava štampana izdanja. Za naša izdanja postoji budućnost, ali će ona biti drugačija. Mediji za koje sada tako strastveno radite doći će do tačke da će biti minimalno prisutni u papirnom obliku, ali će postojati u drugim oblicima", zaključio je Mjulen.

On je ukazao i na to da troškovi štampe i distribucije ostaju visoki čak i kada je smanjen obim štampe, a dodatni problem predstavlja smanjenje prihoda od oglasa koje je uzrokovano padom tiraža, dok je čitalačka publika svakodnevno na "udaru" digitalnog plasmana informacija.

Dejli Miror novine Foto: Radu Bercan

Zaposlenima koji su zabrinuti zbog velikog talasa otpuštanja i drugih rezova, zbog kojih sve teže adekvatno pokrivaju vesti rekao je da se moraju odrediti prioriteti.

- Moramo prihvatiti činjenicu da će se od ljudi tražiti da urade više. Moramo da razgovaramo o određivanju prioriteta, koje će ubuduće zavisiti isključivo od uredništva - rekao je Mjulen.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>