• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uspešni privrednici posetili Tehnološki fakultet u Novom Sadu

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Spoj privrede i nauke na fakultetu koji više od šest decenija predstavlja rasadnik vrhunskih stručnjaka i naučnika

  • 0
Foto: Dragan Kurucić

Budući studenti imaju kontinuiranu stručnu podršku tokom školovanja i izuzetnu priliku za brzo i uspešno zaposlenje nakon završenih studija.

Tehnološki fakultet Novi Sad upriličio je susret alumnista svog fakulteta kroz tradicionalni godišnji susret, baš tamo odakle su svi i potekli, u Amfiteatru fakulteta. Svаki člаn Аlumni klubа prеdstаvlја dео istоriје, аli i tеmеlј zа dаlјi nаprеdаk. Pоsеbаn znаčај klubа оglеdа sе u pоdršci zа dаlје nаprеdоvаnjе, stručnо usаvršаvаnjе i rаzvој kаriјеrе svаkоg оd člаnоvа. Snаgа оvаkvоg nаčinа umrеžаvаnjа lеži u mеđusоbnој rаzmеni pојеdinаčnih iskustvа, dоstignućа i uspеhа člаnоvа, unutаr оkvirа dеlоvаnjа i krоz brојnе аktivnоsti Аlumni klubа.

Prof. dr Biljana Pajin, dekan fakulteta istakla je da su alumnisti najboji ambasadori i ponos fakulteta i da su utoliko dragoceni ovakvi susreti privrede i nauke, razmena ideja ali i slanje poruke mladim ljudima.

-Ovim skupom smo želeli pre svega da se zahvalimo našim alumnistima za svu dosadašnju podršku Fakultetu, podršku našim studentima, saradnicima i profesorima. Važno je da stvorimo trajne mostove između vas, uspešnih privrednika i mladih diplomaca koji su na početku profesionalne karijere ali možda još važnije da pošaljemo poruku onima koji se tek odlučuju čime će se baviti u životu. Vi ste pravi primer da se trud itekako isplati, da se znanja koja ste stekli na našem fakultetu, uz naravno razvoj sopstvenih veština itekako mogu isplatiti i da se ova diploma ceni kako u našoj zemlji tako širom Evrope i drugih kontinenata. I to je upravo ono što treba da čuju mladi ljudi i da bude ključna poruka za njih - kazala je prof. dr Pajin.

Prof. dr Biljana Pajin, dekan Prof. dr Biljana Pajin, dekan/ Foto: Dragan Kurucić

Danas je Tehnološki fakultet po nauci najbolji na Univerzitetu u Novom Sadu. Dobar primer uspešnosti je i činjenica da je pozicija prehrambenog inženjerstva na zvidnom mestu u prvih 200 na Šangajskoj listi gde se rangiraju svi univerziteti iz sveta. Ogroman podsticaj dobijaju studenti fakulteta, kroz stipendije za školovanje koje omogućavaju vodeće domaće i inostrane kompanije. Interesovanje privrede za studentima ovog fakulteta je decenijama unazad izuzetna a saradnja intenzivna.

-U proteklim godinama svi smo mogli da osetimo benefite i dobrotu naših bivših studenata, naših alumnista. Samo kao dobar primer, tu su donacija kompanije NIS, kojom je opremljena kompjuterska učionica za potrebe digitalne obuke studenata u cilju simulacija tehnoloških procesa. Potom, donacija mini pivare, poluindustrijskog postrojenja, od kompanije Carlsberg na kojima studenti menjanjem tehnoloških parametara prate tehnološki proces proizvodnje. Ovo je izuzetna prilika da se svesrdno zahvalimo na podršci i razumevanju - kazala je Zita Šereš, prodekan za nauku.

Prof. dr Zita Šereš, prodekan za nauku Prof. dr Zita Šereš, prodekan za nauku/ Foto: Dragan Kurucić

U okviru fakulteta postoje i tri Laboratorije koje su zapravo i najvažnija karika prema privredi. Tu su, najveća po obimu posla, Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda sa preko 1000 aktivnih ugovora godišnje, zatim Laboratorija za ambalažu koja je jedinstvena u Srbiji i regionu i Laboratorija za ispitivanje kulturnog nasleđa koja je unikatna za čitav Balkan i koja radi izuzetne stvari – spašava od propadanja nacionalno nasleđe, npr. Tvrđavu Bač, radi forenziku lopte iz 1991. godine sa originalnim potpisima igrača kada je Zvezda osvojila kup u Bariju, frenziku slika danas aktuelne slike Vlaha Bukovca koja je ukradena i vraćena u Srbiju posle 30 godina, i mnogo toga još značajnog i vrednog za društvo u celini.

Docent Nikola Maravić, koji je od početka radio na stvaranju baze Alumni studenata predstavio je koncept rada Alumni kluba i nagovestio predstojeće aktivnosti u okviru toga. Јаčаnjе Alumni kluba posebno je dragoceno u rеfоrmisаnju i profilisanju studiјskih prоgrаmа i nаstаvnih mеtоdа rаdi prilаgоđаvаnjа sаvrеmеnim zаhtеvimа tržištа rаdа u rаzličitim grаnаmа mоdеrnе industriје, а nа оsnоvu bogatog iskustаvа člаnоvа. Јеdаn оd cilјеvа pоstојаnjа Аlumni klubа Теhnоlоškоg fаkultеtа оglеdа sе i u prоmоciјi оstvаrеnih uspеhа i dоprinоsа diplоmirаnih studеnаtа, kаkо nаuci, tаkо i privrеdi i društvu. Nа оvај nаčin аlumnisti trеbа dа prеdstаvlјајu inspirаciјu sаdаšnjim i budućim studеntimа i mоtivišu ih dа nаstаvе sа ulаgаnjеm u svоје оbrаzоvаnjе i rаzvој.

Dr Nikola Maravić, koordinator Alumni kluba Dr Nikola Maravić, koordinator Alumni kluba/ Foto: Dragan Kurucić

Tehnološki fakultet Novi Sad kroz svoje smerove Prehrambeno inženjerstvo, Biotehnologija, Hemijsko inženjerstvo, Farmaceutsko inženjerstvo i Inženjerstvo materijala školuje i obrazuje izuzetne stručnjake neophodne privredi u svakom smislu. Za 65 godina postojanja na Tehnološkom fakultetu diplomiralo je 5367 studenata, masteriralo 828, doktoriralo 430, a specijaliziralo 175 studenata.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>