• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tuzla polako ostaje bez soli? Najviše nade polažu u ovo rešenje

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ukoliko sada ne krenemo sa aktivnostima istraživanjima, bojim se da ćemo zakasniti", upozorava direktor Rudnika soli Tuzla

  • 0
So Foto: Shutterstock

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe kamene soli. Ali, moderno doba i sve masovnija eksploatacija mogli bi dovesti do toga da se već za 30 godina kaže kako je "nekada tu bio rudnik soli". Osim ako se ne pronađu nova nalazišta.

U Rudniku soli Tuzla najviše nade polažu u nedovoljno istraženi lokalitet Rasovac, koji bi mogao da ubrizga preko potrebnu količinu nade, jer se procenjuje da će, ukoliko se ovim tempom nastavi eksploatacija kamene soli - rudnik iscrpeti za 20 do 25 godina. To su sumorne prognoze rezervi na jedinom aktivnom nalazištu - Tetimi.

"Ukoliko sada ne krenemo sa aktivnostima istraživanjima, bojim se da ćemo zakasniti, ugroziti hemijsku industriju, sve potencijalne kupce, ali i nas kao rudnik", upozorava Nermin Baluković, direktor Rudnika soli Tuzla, čije reči prenosi portal Depo.ba.

Potencijalno novo nalazište u okolini Tuzle je lokalitet Rasovac, na kojem su krajem 80-ih godina prošlog veka napravljene tri bušotine, na dubini do 1.200 metara, od kojih je jedna pokazala postojanje soli.

"So je verifikovana samo na Rasovcu i tu je jasna situacija, ne treba puno lutati nego samo investirati", poručuje Rijad Bašić, pomoćnik ministra za industriju energetiku i rudarstvo Tuzlanskog kantona.

Potrebno je investirati u tridesetak novih istraživačkih bušotina.

"Tek nakon određenih istražnih radnji koje su bazirane samo na istražnim bušotinama, kao najsigurnijim istražnim radovima, izvršiće se takozvano konturiranje ležišta - utvrdiće se njegova prostorna orijentacija - dužina, širina, debljina... Naravno, utvrdiće se i kvalitativna svojstva - objašnjava prof. dr. Elvir Babajić, šef Odseka za geologiju Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.

Dalja istraživanja Rasovca bi mogla biti nastavljena sledeće godine ukoliko Rudnik soli pribavi potrebne dozvole od lokalnih vlasti, s obzirom na to da se potencijalno nalazište prostire tek nekoliko kilometara od gradskog jezgra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>