• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaposleni pomoću programa lažirali kucanje na tastaturi, i tako varali kompanije da rade: Usledili otkazi

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge firme, posebno u finansijskoj industriji, trude se da zaposlene vrate u kancelarije

  • 0
Finska Helsinki, devojka žena rad online od kuće Foto-ilustracija: Shutterstock

Američki bankarski gigant Vells Fargo otpustio je izvestan broj zaposlenih nakon tvrdnji da su zaposleni lažirali rad na tastaturi, kako bi zavarali kompaniju da misle da rade kada uopšte nisu tu. Još uvek nije jasno kako je problem otkriven ili da li se posebno odnosio na ljude koji rade od kuće.

Američka banka je saopštila da je osoblje otpušteno ili dalo ostavku "nakon razmatranja navoda koji uključuju simulaciju aktivnosti tastature koja stvara utisak o aktivnom radu". U SAD su nedavno stupila na snagu nova pravila koja znače da brokeri koji rade od kuće moraju biti pregledani svake tri godine.

- Vells Fargo drži zaposlene po najvišim standardima i ne toleriše neetičko ponašanje - rekla je portparolka firme.

Godine 2022, Vells Fargo je rekao da je usvojio hibridni fleksibilni radni model za zaposlene koji povremeno rade od kuće, a neke velike kompanije koriste sve sofisticiranije alate za praćenje zaposlenih otkako se rad na daljinu proširio tokom pandemije Covid-a. Takve usluge mogu da prate pritiske na tastere i pokrete očiju, prave snimke ekrana i beleže koje su veb lokacije posećene. Ipak tehnologija je takođe evoluirala da izbegne prismotru, uključujući takozvane "mišiće" koji imaju za cilj da učine da računari izgledaju aktivno u upotrebi i kada to nisu.

Blumberg, koji je prvi prijavio ovaj potez na osnovu podataka Vels Farga Regulatornoj upravi za finansijsku industriju SAD, rekao je da je više od deset ljudi pogođeno.

BBC je potvrdio šest slučajeva u kojima je osoblje otpušteno nakon pregleda i jedan slučaj u kojem je osoba dobrovoljno dala ostavku nakon što se suočila sa tvrdnjama. Mnogi od njih su radili za Vells Fargo manje od pet godina, prenosi BBC.

Mnoge firme, posebno u finansijskoj industriji, trude se da zaposlene vrate u kancelarije. Rad na daljinu ostao je popularan od pandemije, ali brojke su sve manje.

U Sjedinjenim Državama, nešto manje od 27% plaćenih dana prošlog meseca bili su dani za rad od kuće, u poređenju sa više od 60% na vrhuncu pandemije 2020. godine, prema istraživanju profesora Instituto Tecnologico Autonomo de Mekico (ITAM). ) Business School, Stanford i Univerzitet u Čikagu.

Od ovog proleća, oko 13% zaposlenih sa punim radnim vremenom u SAD je bilo potpuno udaljeno, a još 26% je uživalo u hibridnom aranžmanu, prema istraživačima.

(Telegraf Biznis)

Video: Maria Longi: U Srbiju je u prethodnih 25 godina investirano 1,1 milijardi dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>