• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

FED: Skoro polovini kompanija koje koriste AI cilj je smanjenje troškova radne snage

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Adaptacija veštačke inteligencije bila je češća među proizvodnim firmama

  • 0
Veštačka inteligencija, Ai Foto: Shutterstock

Prema istraživanju američke banke Federalnih rezervi (FED) iz Ričmonda, o kompanijama koje koriste veštačku inteligenciju (AI) od početka 2022, oko 45 odsto tih firmi izjasnilo se da će upotrebiti automatizaciju u cilju smanjenja troškova radne snage.

Radnici strahuju da bi njihovi poslodavci mogli da koriste veštačku inteligenciju da ih zamene na poslu i zato što nedavno istraživanje u regionu Ričmonda pokazuje da skoro sve kompanije koriste tehnologiju automatizacije za povećanje proizvodnje, preneo je Blumberg.

- Možda vidimo napredak u produktivnosti, koji je zasnovan na automatizaciji ili veštačkoj inteligenciji -naveo je danas predsednik FED-a Ričmonda Tomas Barkin.

Medij navodi i to da zabrinute radnike ipak mogu da uteše podaci banke Federalnih rezervi u Dalasu, koji su pokazali da je, među skoro 40 odsto teksaških firmi koje sada koriste veštačku inteligenciju, uticaj na zapošljavanje do sada bio minimalan.

Adaptacija veštačke inteligencije bila je češća među proizvodnim firmama, jer je 53 odsto njih koristilo tehnologiju, nego kod kompanija iz uslužnog sektora, koje su učešće automatizacije prijavile u 43 odsto slučaja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>