• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako putujete u Hrvatsku na more, ovo morate da znate: Jedna stvar im je od danas skuplja

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz HAC-a podsećaju da su sezonske cene putarine uvedene 2017. godine

  • 0

U periodu od 1. jula do 30. septembra ponovo će biti uvedene skuplje sezonske putarine za deset odsto, osim za kamione i autobuse, saopšteno je u petak.

Tako će od ponedeljka za prvu grupu vozila cena putarine na autoputu A1 na deonici od Zagreba do Karlovca biti 2,80 evra umesto dosadašnjih 2,50 evra, dok će na deonici Zagreb - Dugopolje poskupeti na 26,40 evra umesto dosadašnjih 24 evra.

Takođe, deonica autoputa Zagreb - Rijeka koštaće 10,10 evra, dok je do sada bila 9,20 evra, a deonica Zagreb - Goričan umesto 5,80 evra koštaće 6,40 evra.

Deonica Zagreb - Lipovac na A3 poskupeće na 18,60 evra sa 16,90 evra, a Zagreb - Osijek na 17,70 evra sa 16,10 evra. Iz HAC-a podsećaju da su sezonske cene putarine uvedene 2017. godine, ali i da se nisu menjale poslednje četiri godine (tokom i nakon COVID krize), kao jedna od mera podrške građanima i privredi tokom turističke sezone.

Navode i da je ulaskom RH u evrozonu HAC zaokružio iznose na jednu decimalu u preračunavanju cena putarine, što je korisnicima omogućilo niže cene. Na primer, ako je putarina u konverziji bila 20,17 evra, HAC ju je zaokružio na 20,10 evra umesto na 20,20 evra.

Za razliku od ostalih usluga, HAC nije indeksirao cene putarine prema inflaciji, a putarina je ista od 2012. godine.

Objašnjeno je i kako je model sezonskih cena putarine jedna od prihvaćenih mera finansijskog restrukturiranja preduzeća u putnom sektoru. Uvođenje sezonskih cena putarine za pojedine kategorije vozila proizilazi iz činjenice da se u letnjim mesecima ostvaruje oko 40 odsto ukupnog godišnjeg saobraćaja, a na pojedinim autoputevima se broj vozila u letnjem periodu povećava i do tri puta u odnosu na ostatak godine, prenosi Poslovni.hr.

- Shodno tome, troškovi održavanja, obezbeđenja, nadzora i upravljanja saobraćajem značajno rastu u letnjim mesecima. U ukupnom saobraćaju vozila tokom letnjeg perioda najveće učešće vozila imaju I.A, I. i II. grupe (motocikli, putnička vozila, putnička vozila sa prikolicom i kamperi) - navodi se u saopštenju HAC-a.

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>