• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pao promet na Produktnoj berzi: Najviše se trgovalo kukuruzom

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Što se cena tiče, cena pšenice je pala, a sojinog zrna porasla.

  • 0
Berba kukuruza, Mačva Foto: Dragan Grujić

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje prometovano je 2.835 tona robe, što je za 9,28 odsto manje nego prethodne sedmice a finansijska vrednost prometa iznosila je 85,99 miliona dinara, navodi se u nedeljnom izveštaju ove berze.

Nakon dve nedelje u kojima je dominantno mesto u trgovanju imala pšenica, ove sedmice se najviše trgovalo kukuruzom, čije je učešće u ukupnom prometu iznosilo 67 odsto.

Što se cena tiče, cena pšenice je pala, a sojinog zrna porasla.

Prometovano je 1.850 tona kukuruza, 1.650 tona više nego prethodne sedmice. Kupci su se najviše interesovali za novi rod kukuruza.

Berzanski ugovori za kukuruz ovogodišnjeg roda zaključeni su u cenovnom rasponu od 18,00 do 18,50 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta.

Na tržištu pšenice ponuda je mahom nadmašivala tražnju, koja je bila slaba i na nižem cenovnom nivou od ponude.

Primetno je bilo interesovanje kupaca za pšenicu sa višim parametrima kvaliteta a berzanski ugovori zaključeni su u širokom cenovnom rasponu od 20,40 do 23,50 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta.

Na tržištu sojinog zrna berzanski ugovori za rod 2024. godine zaključeni su u cenovnom opsegu od 58,00 do 58,50 dinara po kilogramu bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Tržište stočnog ječma je tokom cele sedmice bilo pasivno uz slabu tražnju, pa nije ni bilo zaključenja berzanskih ugovora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>