• 16

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno kolika je plata vozača autobusa u Beogradu: Za noćne smene dobijaju 50 posto veći novac!

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 16
Alekdandar Šapić u GSP Foto: Beoinfo

Osamdeset novih autobusa postaće za nekoliko dana deo sistema javnog prevoza na beogradskim ulicama, a sa novih 1.300 vozila u narednih godinu i po dana u narednih godinu i po dana biće potpuno promenjena slka javnog prevoza u Beogradu. Ovo su reči Aleksandra Šapića. Ipak, danas je on ispričao odnosno otkrio i kolike su plate vozača u GSP.

– Prosečna plata vozača GSP-a u avgustu iznosila je 116.000, a u održavanju oko 93.000. Od 1. septembra dobili su novo povećanje od 10 odsto, imaju 33 dana godišnjeg odmora po kolektivnom ugovoru, iako je zakonski minimum 20 dana. Takođe, zakon nalaže da je noćni rad stimulisan sa dodatnih 26 odsto, ali radnici GSP-a koji rade noću imaju čak 50 odsto. Tokom praznika plaća se 125 odsto, a zakonski je 110, a postoje i bonusi - ispričao je Šapić.

On je rekao i da "sve to još uvek nije idealno, ali činimo sve što je u našoj mogućnosti da ljudima koji rade u sistemu javnog prevoza obezbedimo što bolje uslove i da ne moraju da rade šest dana u nedelji".

Istakao je i da n"e možemo jedino da utičemo na ljudski faktor, kao ni na kvalitet tehničkog pregleda, iako nemam dilemu da je kvalitet pregleda bio dobar. Za najveći broj saobraćajnih nezgoda kriv je bio ljudski faktor.

Šapić je ponovio da se u našem javnom prevozu dešavaju istorijski procesi.

– Sa novih 1.300 vozila u narednih godinu i po dana, menjamo iz korena sliku javnog prevoza. Očekujem da ćemo imati optimalan broj vozača u GSP- u koji će raditi svoj posao i biti zadovoljni time što rade. Zaista sam zahvalan ljudima zaposlenim u tom preduzeću kao i sindikatima, i mislim bi bilo nefer reći da nismo mnogo uradili u poslednjih godinu i po ili dve dana – zaključio je gradonačelnik.

(Telegraf.rs)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja sam ja

    12. septembar 2024 | 15:18

    Pa sto onda vozaci odlaze i zasto uvozite vozace iz stranih zemalja ako su toliko "dobri" uslovi?

  • Oo

    12. septembar 2024 | 15:36

    Pa ako je tako bajno,zaposli sina cim zavrsi srednju

  • mari

    12. septembar 2024 | 16:23

    plata vozaca u gsp je minimalac tj sat oko 290 din koliko radis tolika ti je plata,silom moraju da rade i prekovremeno,plus na to milnuli rad plus 40 posto koje daju a to naravno nije plata vec kao neka stimulacija dodje se na nekih 100 000 i to ko ima staza minimum 10 godina pa na vise,dosta je lagarija.inace prosek plate bez tih dodataka je oko 70 000 manje vise a majstorima bez stimulacija oko 65 000

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>