• 1

Država kupila 34 odsto akcija Komercijalne banke, tolika joj je i bila obaveza

Preuzimanjem akcija od ova dva velika akcionara Komercijalne banke država je ispunila svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje banke

  • 1
Komercijalna banka

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Država je danas kupila 34 odsto akcija Komercijalne banke, čime je ispunila svoju obavezu u okviru aktuelne prodaje banke, potvrđeno je Tanjugu iz dva izvora.

Zvanične potvrde ove informacije još nema, a nije poznata ni tačna vrednost akcija, koje je država otkupila na Beogradskoj berzi od Evropske banke za obnovu i razvoj i (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Navodno, radi se o sumi od 211,8 miliona evra, ali taj podatak nije potvrđen. Republika Srbija je sada vlasnik 83,2 odsto akcije Komercijalne banke.

Reč je o obavezi iz javnog poziva za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, u kome je navedeno da će država kupiti akcije četiri velika akcionara banke.

Preuzimanjem akcija od ova dva velika akcionara Komercijalne banke država je ispunila svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje banke, a utvrđene još 2006. Država je prethodno, u junu, kupila udele fondova iz Nemačke i Švedske DEG i SVED od ukupno 6,8 odsto.

Inače, rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe 2. decembra, a u igri su zainteresovana igrača: tri banke - austrijska Rajfajzen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka i američki investicioni fond Riplvud advajzers, ciji je vlasnik americki biznismen Tim Kolins.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savo

    26. novembar 2019 | 14:05

    Kakva amerika kakvi bakraci...sve sto su kupili kod nas su zatvorili i unistili

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>