• 5

Bitkoinu se predviđa vrtoglav rast u naredna dva meseca, šta o tome misle "rudari" u Srbiji?

Investitori se često odluče da smanje gubitke klasičnog berzanskog poslovanja begom u  bitkoin

  • 5
biznismen, napredak, razvoj, ideja, profit, produkt proizvod, investcija Foto: Shutterstock

Bitkoin se dobro pokazao prethodnih dana, pa je sa 6.800 dolara stigao do 8,644.27, koliko je koštao u trenutku pisanja ovog teksta.  To je ubedilo analitičare da je pred ovom valutom još jedan svetli period, budući da se, kako tvrde, istorija ponavlja.

Radi se o tome da situacija podseća na onu iz februara 2019, koja je označila početak uspona, budući da se  bitkoin sa tri popeo na čak 14 hiljada dolara, i to za samo pet meseci. Tako se zainteresovanima preporučuje da kupuju kriptovalutu, a na osnovu toga što situacija iz aprila 2020. godine podseća na februar prošle godine. Ako se istorija bude zaista ponovila očekuje se da bitkoin vrtoglavo napreduje u naredna dva meseca, a tome u prilog idu brojne optimistične prognoze.

Pitali smo Mlađena Merdovića koji je predsednik Bitkoin asocijacije Srbije, ali i jedan od pionira kada je reč o plaćanju kripto-valutama ovde, gde je bitkoin sada u vreme korone?

Stabilnost bitkoina na početku pandemije je bila dosta poljuljana upravo zbog špekulantskih poslova, ali njegov oporavak uopšte nije bio neočekivan ljudima koji poznaju bitkoin, čemu on služi i koji se zalažu za popularizaciju ovog digitalnog čuvara vrednosti - navodi Merdović.

Za početak bitno je napomenuti da berzanski indeksi kao i cena zlata, nafte i drugi berzanski parametri vrlo često konvergiraju jedni s drugima ali vrlo malo ili ne uopšte sa bitkoinom i drugim kriptovalutama u mirnodopskim vremenima kad ne postoje pokazatelji nadolazeće ekonomske krize, napominje.

- Fundamentalna razlika u ograničenim resursima poput bitkoina i neograničenim (uslovno rečeno u ovom momentu) poput zlata ili nafte u toku krize donekle menja tu situaciju čime investitori mogu da odluče da smanje gubitke klasičnog berzanskog poslovanja “begom” u  bitkoin.

Ovo se pogotovo vidi skokom vrednosti bitkoina nakon drastičnog pada vrednosti nafte na svetskom tržištu, ali takođe i stimulativnim merama vlada jakih ekonomskih sila poput SAD, Nemačke, Japana ali i Kine - kaže nam Merodović.

Sa Merodovićem smo razgovarali i o tome kako su napravili startap za iznajmljivanje aviona u Beogradu. Zanimljivo je da tu uslugu takođe možete platiti bitkoinom. Opširnije o tome OVDE.

Šta vi mislite, da li će bitkoin nastaviti da raste u naredna dva meseca? Pišite nam u komentarima.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • biciikloaya

    30. april 2020 | 10:04

    Sjajna vest. Vreme je da papirni novac ode u istoriju. Prvo prenose se virusi a drugo nema nikakvu perspektivu u budicnosti. Samo bitcoin!!!!!!!

  • Lepo zamisljeno

    30. april 2020 | 11:20

    Kriptovalute su sjajna zamena za papirni novac, ali neko je iskoristio celu stvar da debelo zaradi dok su ostali "ulagaci" debelo u minusu. Definitivno za sada ne treba imati poverenje u kripto svet.

  • angie

    4. maj 2020 | 13:41

    Pa to je sjajno! Ja mislim da ce kriptovalute zameniti na kraju obicne valute. Svi na bitcoinkupovinaprodaja !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>