• 10

Nišlija osmislio robota-pastira: Izvodiće stoku iz štale, čuvati je od predatora, sklanjati od sunca

Robot-pastir će moći da uradi mnogo toga što su radili i starovremski čobani

  • 10
pastir, ovce

Robot će izvoditi stoku iz štale, čuvaće je od predatora / Foto: Pixabay

Srpsku stoku, umesto čobana kojih je sve manje zbog težine ovog posla, uskoro bi mogli da čuvaju roboti.

Ovo inovativno rešenje za primenu u stočarstvu dolazi iz Niša, a rezultat je saradnje Mašinskog fakulteta i beogradske firme "Coming Computer Engineering". Oni su dobili najveći grant Inovacionog fonda Republike Srbije za saradnju nauke i privrede i zaslužili mesto u novootvorenom Naučno tehnološkom parku.

Nišlija Dušan Krstić, projekt menadžer koji je osmislio prototip robota pastira, kaže da se radi o revolucionarnom rešenju koje će doneti mnoge benefite stočarskoj proizvodnji.

- Firma "Coming Computer Engineering", tačnije njen niški ogranak osmislila je softver, dok je robota izradio Mašinski fakultet u Nišu. Naš robot nosi ime "šepard" odnosno pastir, jer je osmišljen da čuva stoku a u cilju povratka tradiconalnom načinu odgajanja domaćih životinja što podrazumeva njeno izvođenje na ispašu. Kako je pastirski posao veoma težak, pa je sve manje zainteresovanih da ga obavljaju, ideja nam je bila da ljude zamenimo robotom – objašnjava Krstić.

Kako je dalje naveo, tehnički detalji elektronskog pastira još nisu za javnost s obzirom na to da još nije zaštićen patentom. Međutim, ono što Krstić ipak otkriva je da će robot-pastir moći da uradi mnogo toga što su radili i starovremski čobani.

- Robot će izvoditi stoku iz štale, čuvaće je od predatora, voditi računa da životinje ne zalutaju, da ne pasu previše... Moći će da odvede stoku na tačno određenu livadu, skloni je u hladovinu kada je najjače sunce i vrati je u štalu u određeno vreme – objašnjava Krstić.

Robot-pastir trebalo bi da bude prezentovan javnosti već u septembru.

- Sada smo otprilike na polovini radova, a očekujemo da ćemo ga na jesen izvesti na livadu. Planirano je da prvi put čuva krave i to na livadi u Gornjoj Vrežini. Ukoliko ispuni očekivanja, trebaće nam još oko godinu i po dana da počnemo sa proizvodnjom kako bismo ga pustili na tržište - kaže Krstić.

Kako ističe, "ovo je jedinstveno rešenje na svetu, mnogi su pokušavali ali nisu uspeli. Mi nismo u Silicijumskoj dolini, ali smo ono što su najveće svetske kompanije radile za pet do deset godina, uspeli da uradimo za tri. Iako nam je teže, postavili smo visoke ciljeve jer smatramo da su nam, bez obzira na prepreke, dostižni".

- Projekat robota-pastira finansijski je podržan kroz Program saradnje nauke i privrede Fonda za inovacionu delatnost iz bužeta Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru Projekta za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (sporazum o zajmu sa Svetskom bankom).

Video: Otvoren Naučno-tehnološki park u Nišu

(D.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke