• 8

Zašto je NLB zaobišla Ljubljanu i izabrala Beograd, kakav će biti novi centar i koga će da zaposle

Razlog zbog kojeg je Beograd izabran za Centar NLB Grupe je jednostavan: postao je svojevrsno tehnološko čvorište za IT stručnjake... Srbija sada žanje ono što je posejala, kažu iz NLB-a za Telegraf Biznis

  • 8
Nova Ljubljanska banka, NLB, IT HUB, kancelarija, office, biznis, radni prostor,

Foto: Shutterstock, NLB

Ljubljanska NLB banka planira da otvori u Beogradu IT centar, potvrđeno je za Telegraf Biznis u sedištu ove banke u Ljubljani.

Vest se brzo proširila regionom i postavila pitanje - zašto Beograd, a ne Ljubljana? Proveravali smo šta to ima Srbija kao poslovno okruženje što je uticalo na ovu odluku NLB-a koja je odnedavno vlasnik Komercijalne banke.

Jedan od osnovnih razloga kako su rekli za naš portal jeste problem da popune upražnjena mesta za istraživanje i razvoj u Sloveniji.

Potreba za IT stručnjacima, analitičarima podataka, analitičarima informacionih sistema, programerima i kadrom koji zna kako da optimizuje korisničko iskustvo raste ne samo u NLB Grupi, već i globalno. I ne samo u bankarskoj industriji, već i svim ostalim. Digitalizacija, automatizacija i robotizacija osigurali su da takvi profili postaju sve važniji, a pandemija covid-19 dala je ovom trendu dodatni podsticaj, objašnjavaju nam.

- U Sloveniji, na primer, već duže vreme tražimo IT stručnjake i stručnjake u oblasti nauke o podacima, s tim što je stalno otvoreno nekoliko slobodnih mesta sa navedenih profila, ali nažalost, oni često ostaju upražnjeni. Tako se mi naime, takmičimo sa ostalim slovenačkim kompanijama, kao i s međunarodnim kompanijama, za koje radnici rade na daljinu iz Slovenije - objašnjava a Telegraf Biznis Vesna Vodopivec, direktorka za upravljanje ljudskim resursima i razvoj u NLB.

- Prilikom sticanja ovih sve traženijih, specijalizovanih profila, koristimo i nove pristupe, na primer NLB Hackathon 2021 - Data Science, koji je tek počeo sa fazom registracije na svim tržištima našeg poslovanja, pa tako i u Srbiji - podseća ona.

Reč je o takmičenju naučnika za podatke koji ne samo da razumeju podatke, već i znaju kako da iz njih izvuku dodatnu vrednost. Zajedno sa jednim od najboljih timova naučnika za podatke u regionu, dobiće priliku da rade na stvarnom problemu nauke o podacima, poboljšaju svoje veštine, uče od stručnih profesionalaca, učestvuju u okruglim stolovima sa renomiranim stručnjacima i možda osvoje nagradu od 10.000 evra.

Zašto baš Beograd?

 

- Razlog zbog kojeg je Beograd izabran za Centar kompetencija NLB Grupe je jednostavan: postao je svojevrsno tehnološko čvorište za IT stručnjake i naučnike iz različitih zemalja regiona, a nakon Digitalniog projekta koji je Srbija pokrenula pre deset godina i prilagodila obrazovni sistem projektu. Srbija sada žanje ono što je posejala. Ima skup IT talenata i naučnika za podatke; IT industrija raste u pogledu prihoda i broja zaposlenih uprkos pandemijskoj 2020. godini - ističu naši sagovornici.

Stoga odluka NLB Grupe nije iznenađujuća. Preuzimanjem Komercijalne banke Beograd krajem prošle godine, NLB je postala treća najveća bankarska grupa u Srbiji i značajno je ojačala svoju poziciju u regionu na kome posluje.

 

IT HUB, kancelarija, office, biznis, radni prostor,

Foto: Pixabay

- Naš cilj više nije biti samo odličan distributer univerzalnih finansijskih usluga, već i jedna od najambicioznijih, tehnološki vođenih bankarskih grupa u našoj matičnoj regiji koja pruža vrhunsko iskustvo našim postojećim i budućim klijentima. Takođe težimo da postanemo jedan od najpoželjnijih poslodavaca u našem regionu sa značajnim, pozitivnim uticajem na životnu sredinu i društvo u kojem živimo i radimo - dodaju nam.

Kako će izgledati centar?

 

Kako nam otkrivaju u NLB, pripreme za novi razvojni IT hab su u toku. Centar u Beogradu će imati oko 40 IT stručnjaka i naučnika za podatke koji će raditi na zadacima za banku, uz programere koji već rade iz Slovenije.

- Aktivnosti na stvaranju Centra NLB Grupe u Beogradu su u pripremnoj fazi. U Centru planiramo da zaposlimo oko 40 stručnjaka za IT i nauku o podacima, usredsređenih na razvojne zadatke za celu NLB Grupu. Oni će se ovim zadacima baviti ruku pod ruku sa programerima iz Ljubljane kao jednim, potpuno povezanim, zajedničkim timom na nivou grupe - objašnjava dr. Franc Bračun, direktor podataka u NLB-u.

- Naši planovi su ambiciozni, jer želimo da iskoristimo sve sinergije centralizovanjem određenog broja radnika za IT i nauku o podacima. Takvog kadra danas nedostaje svuda u svetu, zato ga moramo tražiti tamo gde jesu - navodi nam on.

- Planiramo da povežemo talente iz različitih zemalja, znanje i iskustvo, da promovišemo inovacije i otvorimo mogućnosti za različite načine rada, interakcije i pronalaženja rešenja. Na ovaj način ćemo povećati razvojni kapacitet Grupe, a istovremeno aktivno preuzeti ulogu promotera novih trendova u našem matičnom regionu. Razvijena rešenja i proizvode, naime, delićemo kroz celu NLB Grupu, na svim tržištima na kojima poslujemo - rekao nam je Bračun.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    31. maj 2021 | 15:24

    Srbija ima radnu snagu po platama jednaku Eritreji i Dzibutiju.Ima zelenaske kamate 10× vece nego one u evropskoj uniji... To su glavni razlozi zasto beograd a ne ljubljana !!!!

  • Dr

    31. maj 2021 | 15:57

    Kratko i jasno - najeftinija radna snaga u Evropi.

  • Перагеније

    31. maj 2021 | 16:04

    Банке су свуда у Европи озбиљне. Ове наше никада неће престати да дивљају...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>