• 0

8 privrednih oblasti sa najvećom šansom za uspeh u Srbiji

"Bez obzira na to što svi znaju da su neki od najvećih svetskih pronalazača u protekla dva veka bili Srbi, sada je krajnje vreme da srpski inovatori ovog veka postanu poznati"

  • 0
ICT hub

Foto: ICT hub

ICT Hub i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) zvanično su predstavili projekat „Srbija inovira“, svoje partnere Centar za istraživanje javnih politika i WM Equity partners, predstavnicima privrede, startap i akademske zajednice, finansijskog, vladinog i nevladinog sektora sa ciljem da zajedno rade na stvaranju povoljnog okruženja za inovacije u Srbiji.

Time će se ubrzati ekonomski razvoj u najperspektivnijim industrijama.

Prva faza projekta podrazumeva sveobuhvatno istraživanje kako bi se identifikovale oblasti za inovacije kojima će se ovaj projekat baviti, a sada je, posle prvog preseka, predstavljeno osam domena koji u Srbiji imaju najveću šansu za uspeh.

„Bez obzira na to što svi znaju da su neki od najvećih svetskih pronalazača u protekla dva veka bili Srbi, sada je krajnje vreme da srpski inovatori ovog veka postanu poznati. U proteklih pet godina, videla sam dosta lokalnih uspešnih priča u digitalnoj sferi. Uspesi tih kompanija potvrđuju da definitivno postoji potencijal. Međutim, potrebno je više, Srbiji je potrebno više. Srbiji naročito treba češće zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede“, rekla je Šenli Pinčoti, vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji.

Kosta Andrić, generalni direktor ICT Hub-a, objašnjava: „Poslednjih godina pojavili su se mnogi elementi inovativnog ekosistema, na stotine startapova, hubova, inkubatora, akceleratora. Sve više kompanija, čak i mala i srednja preduzeća, prepoznaje važnost inovacija, pa počinju da sarađuju, razvijaju digitalne strategije i podstiču preduzetništvo. Imamo i velike zakonodavne promene kojima se pruža podrška inovacijama i uslugama e-trgovine u Srbiji. Ono što nam sada treba je hrabra i konkretna strategija, zasnovana na globalno dokazanim konceptima i specifičnim potencijalima koje znamo da imamo. Zarad takvih aktivnosti, ključno je da pažljivo identifikujemo specifične oblasti u okviru kojih ćemo povezati pojedinačne igrače i dobiti neophodnu tehničku, institucionalnu i finansijsku podršku. Imali smo sreće da naiđemo na partnere koji prepoznaju ovu viziju i podržavaju nas.“

ICT hub

Foto: ICT hub

„Kroz prvu fazu istraživanja, mapirali smo osam domena koji imaju najviše potencijala: veštačka inteligencija, blockchain tehnologija, visokotehnološka poljoprivredna proizvodnja, industrija video igara, rešenja za pametna okruženja, eko-pametni energetski izvori, napredni materijali i napredni procesi proizvodnje i biotehnologija. Istraživanje će trajati do jeseni, kada ćemo odlučiti koja četiri domena želimo da testiramo u stvarnom okruženju kroz četiri pojedinačna superklaster pilot projekta. Testiranje će nam pokazati koji je to domen koji ima najveće šanse da napravi ekonomski iskorak u našoj privredi i time postane prvi srpski superklaster“, rekla je Aleksandra Popović, rukovodilac projekta Srbija inovira.

„Na samom događaju organizovano je glasanje, jer smo želeli da vidimo šta naši gosti misle o rezultatima prvog preseka istraživanja. Pokazalo se da najviše veruju u visokotehnološku poljoprivrednu proizvodnju, veštačku inteligenciju i gejming industriju. Ostaje nam još dosta posla, sprovešćemo 100 intervjua i anketu sa 1000-1500 ispitanika sa relevatnim sagovornicima i do jeseni izabrati četiri najperspektivnije oblasti“, dodala je Branka Anđelković, suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika.

Aktivnosti projekta Srbija inovira trajaće četiri i po godine. U okviru projekta, radiće se na kreiranju okruženja koje je pogodno za inovacije čime će se ubrzati razvoj, uvođenje i skaliranje novih ekonomskih modela.

Osnovna ideja projekta jeste kreiranje novih mogućnosti da bi se ojačala srpska privreda kroz model kojim se naglašava razvoj održivih inovacija i ohrabruju lideri u industriji, tradicionalne kompanije, mala i srednja preduzeća, startapovi i akademske i istraživačke institucije da rade na inovacijama i da sarađuju na velikim projektima, kako bi se ubrzao rast u nekim od najperspektivnijih industrija u Srbiji.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>