• 3

Programeri su novi bankari: U narednih 5 godina nestaće 100.000 radnih mesta

Mnoga otpuštanja će pogoditi niže plaćene pozicije

  • 3
developer, programiranje

Foto: Freepik

Doba bankara koji dominiraju bankarstvom je završeno, a "krivac" za to je porast developera softvera, odnosno stručnjaka za ravijanje softvera.

Kako bismo vam bolje približili ovo moderno zanimanje, reč je o profesionalcima koji u "malom prstu" drže skup podataka ili računarskih instrukcija koje računaru "govore" kako treba da radi.

Prema pisanju Blumberga, to je stav analitičara predvođenih Majkom Majom, koji je procenio da će tehnološka poboljšanja i automatizacija koju ovi programeri donose - omogućiti industriji da otpusti 100.000 radnih mesta u narednih pet godina.

Nešto slično vezuje se za robote, o čemu smo nedavno pisali. Ali, to prema oceni nekih stručnjaka nije nužno loše, te postoje opravdani razlozi zašto bi trebalo da "slavimo" mašine koje "ubijaju poslove".

Majo iznosi procenu da će zbog nivoa porasta programera doći do masovnog smanjenja broja bankarskog osoblja u američkoj istoriji. Banke troše na tehnologiju više od bilo koje druge industrije i samo prošle godine su morale izdvojiti čak 200 milijardi dolara za informacionu tehnologiju.

Mnoga otpuštanja će pogoditi niže plaćene pozicije, kako to obično biva i kada je reč o drugim sferama. Industrija finansijskih usluga - koja upravlja nekim od najvećih svetskih kol centara - verovatno će "agresivno" smanjiti broj zaposlenih na tim mestima, kažu analitičari.

Radna snaga podružnica bi mogla pasti za 20% u narednih nekoliko godina i mogla bi predstavljati čak jednu trećinu ukupnog smanjenja banaka.

Programeri imaju veći uticaj na odluke o kupovini, u odnosu na zajmodavce, i budžet njihovih alata se stalno povećava, otkrili su analitičari. To znači da banke žele da dodaju među svoju radnu snagu eksperte za tehnologiju i zaposlene "na prvoj liniji", radi lakšeg upravljanja aplikacijama i veb stranicama, jer su se potrošači brzo prilagođavali novim finansijskim alatima tokom pandemije.

- Programeri su novi bankari - kaže Majo.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    4. oktobar 2021 | 11:03

    A ko ce da ore, seje i pravi hranu?

  • M. K.

    4. oktobar 2021 | 11:50

    Verujem da je tako buducnost jedne kompanije zavisi od dobrog softwera tj. IT programera .Technolgija robotike je i dalje u prozessu sa ciljem dа nas racunari jednog dana zamenu, ako je u korist ljudske vrste što da ne globalna KI ce ionako kad tad Novac ukinuti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>