• 0
 ≫ 

Parodija ili alarm? Zbog spornog tvita o besplatnom insulinu gigantu pale akcije, i tu nije kraj

 ≫ 

Maskova ideja o naplaćivanju "plave kvačice" neke kompanije je već skupo koštala

  • 0
Twitter logo, mobilni telefon

Foto: Shutterstock

U ažuriranju za Epl iOS uređaje, Tviter je početkom meseca rekao da korisnici koji se "registruju sada" mogu dobiti plavu kvačicu pored svojih imena, "baš kao poznate ličnosti, kompanije i političari koje već prate".

Taj luksuz bi trebalo da košta 8 dolara mesečno. Međutim, stavljanje kvačice na verifikovane naloge je za sada odloženo, ali je neka vrsta štete već učinjena. I to, ne baš "neka".

Naime, NDTV piše da je ova Maskova ideja, makar i u najavi, već koštala neke kompanije "milijarde". One krive prevarante koji su se, iz zabave ili neke koristi, lažno predstavljali u njihovo ime - te koristili naziv kompanije, logo i kvačicu kako bi dobili oznaku verifikacije.

Zatim su, preko tih lažnih naloga, tvitovali određene "odluke" i time prestrašili investitore, što je dovelo do pada cena akcija. Mnogi su naveli lažno predstavljanje američkog proizvođača oružja, Lockheed Martin.

Lažni tvit je glasio: "Počećemo da obustavljamo svu prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, Izraelu i Sjedinjenim Državama, sve do dalje istrage o njihovoj evidenciji kršenja ljudskih prava".

 

 

Istog dana, cena akcija kompanije je pala za 5 odsto na njujorškoj berzi, a mnogi su povukli paralelu između lažnog tvita i pada. "Twitter Blue je izbrisao nekoliko milijardi tržišne kapitalizacije za Lockheed Martin", rekao je jedan korisnik.

Međutim, drugi su se suprotstavili toj teoriji, pokazujući da je industrija generalno u padu.

Slične teorije kružile su i o proizvođaču lekova Eli Lilly, koji je takođe izgubio oko 5 odsto vrednosti u ceni akcija na dan kada je pušten lažni tvit, sa oznakom za verifikaciju.

Pomenuto je, naime, kako će obezbediti besplatni insulin. Kompanija Eli Lilly se, u međuvremenu, izvinila i objavila kako to nije istina.

Ali, i u ovom slučaju, neki korisnici Tvitera su tvrdili da postoje i drugi razlozi za pad, uz komentar: "Nije sve vezano za Tviter".

Nalozi za lažno predstavljanje su kasnije suspendovani — kao i mnogi drugi — pošto je Ilon Musk najavio da bi takvi nalozi trebalo da se jasno identifikuju kao "parodija". Ubrzo nakon toga, Tvitter Blue ili "plava kvačica" je pauzirana.

Jedan nalog je čak bio fejk nalog Tesle na Tviteru, kompanije čiji je čelnik Ilon Mask. Koristeći verifikovanu kvačicu @TeslaReal - ovaj nalog je Tesline električne automobile nazvao "najnaprednijim eksplozivnim uređajem na svetu".

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>