• 0

Bogatstvo Ilona Maska smanjeno za 100 milijardi dolara: Da li je i dalje najimućniji na svetu?

Tesline akcije su pale 6,8%, na 167,87 dolara na zatvaranju trgovanja u ponedeljak, što je najniža cena akcija od novembra 2020.

  • 0
elon musk, ilon mask Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ilon Mask, osnivač Tesle i novi vlasnik Tvitera, ove godine je zabeležio pad svog bogatstva za više od 100 milijardi dolara, što je najveći pad ikada zabeležen na Blumbergovom indeksu milijardera.

Ipak, sa neto vrednošću od 169,8 milijardi dolara, Mask je od ponedeljka i dalje najbogatija osoba na svetu.

Pad bez presedana dolazi usred najnovijih izazova sa kojima se Tesla, koja čini najveći deo Maskovog bogatstva, sada suočava, usled rastućih troškova za sirovine i poremećaja u lancu snabdevanja.

Dakle, ovoga puta glavni "krivac" nije Tviter, koji nesumnjivo nailazi na razne interne, ali i eksterne probleme.

Što se tiče proizvođača e-vozila, problemi su značajno pogoršani najnovijim povlačenjem više od 300.000 vozila zbog neispravnih zadnjih svetala i zbog strogih kovid-19 mera u Kini, zemlji koja je Teslino glavno tržište van granica SAD.

Tesline akcije su pale 6,8%, na 167,87 dolara na zatvaranju trgovanja u ponedeljak, što je najniža cena akcija od novembra 2020. Do sada, deonice ove kompanije su izgubile više od polovine svoje vrednosti.

Amerikanac ima udeo od skoro 15% u Tesli, a pad cene akcija proizvođača električnih vozila izbrisao je oko 8,6 milijardi dolara Maskovog bogatstva u samo jednom danu.

Cena Teslinih akcija bila je pod znatnim pritiskom u 2022. zbog masovne rasprodaje na tehnološkim tržištima, a sve u vezi sa dubokom zabrinutošću zbog ekonomskog pada, kao i zbog stava FED-a, piše RT.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>