• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

AI bi mogla da uništi čovečanstvo za pet do deset godina: Mračne prognoze vrhunskih poslovnih lidera

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi od njih su već pozvali društvo da preduzme korake da se zaštiti od opasnosti veštačke inteligencije.

  • 4
Veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Mnogi vrhunski poslovni lideri ozbiljno su zabrinuti da bi veštačka inteligencija mogla predstavljati egzistencijalnu pretnju čovečanstvu u ne tako dalekoj budućnosti.

Oko 42 odsto izvršnih direktora anketiranih na Samitu izvršnih direktora Jejla smatra da veštačka inteligencija ima potencijal da uništi čovečanstvo za pet do deset godina, prenosi CNN.

- Prilično je mračno i alarmantno - rekao je profesor sa Jejla Džefri Sonenfeld u telefonskom intervjuu, pozivajući se na nalaze istraživanja.

Istraživanje, sprovedeno na virtuelnom događaju koji je održao Sonenfeldov institut za izvršno rukovodstvo, pokazalo je malo konsenzusa o rizicima i mogućnostima povezanim sa AI.

Sonenfeld je rekao da je anketa uključila odgovore od 119 generalnih direktora iz različitih sektora poslovanja, uključujući generalnog direktora Volmarta Daga Mekmiliona, generalnog direktora Coca-Cole Džejmsa Kvinsija, lidere IT kompanija kao što su Kserok i Zoom, kao i izvršne direktore iz farmaceutskih, medijskih i proizvodnih sektora.

Dok je 34 odsto izvršnih direktora reklo da bi veštačka inteligencija potencijalno mogla da uništi čovečanstvo za deset godina, a 8 odsto je reklo da bi se to moglo dogoditi za pet godina, 58 odsto je reklo da se to nikada ne bi moglo dogoditi i da "nisu zabrinuti".

U posebnom pitanju, Jejl je otkrio da 42 odsto anketiranih izvršnih direktora kaže da je potencijalna katastrofa veštačke inteligencije precenjena, dok 58 odsto kaže da nije precenjena.

Nalazi dolaze samo nekoliko nedelja nakon što je na desetine lidera industrije veštačke inteligencije, akademika, pa čak i nekih poznatih ličnosti, potpisalo izjavu u kojoj se upozorava na rizik od "izumiranja" od AI.

Ta izjava, koju su potpisali izvršni direktor OpenAI Sem Altman, Džefri Hinton, "kum veštačke inteligencije" i najviši rukovodioci iz Gugla i Majkrosofta, pozvali su društvo da preduzme korake da se zaštiti od opasnosti veštačke inteligencije.

-Ublažavanje rizika od izumiranja od veštačke inteligencije trebalo bi da bude globalni prioritet pored drugih društvenih rizika kao što su pandemije i nuklearni rat - navodi se u saopštenju.

Dok poslovni lideri raspravljaju o opasnostima veštačke inteligencije, izvršni direktori koje je anketirao Jejl pokazali su određeni stepen slaganja oko benefita. Samo 13 odsto izvršnih direktora je reklo da je potencijalna mogućnost veštačke inteligencije precenjena, dok je 87 odsto reklo da nije. Izvršni direktori su naveli da će AI imati najveći uticaj imati u tri ključne industrije: zdravstvu (48 odsto), profesionalnim uslugama/IT (35 odsto) i medijima/digitalnoj industriji (11 odsto).

Dok neki raspravljaju o scenarijima sudnjeg dana, verovatnije je da će postojati neposredniji uticaji, uključujući rizike od dezinformacija i gubitka poslova.

Sonenfeld, guru menadžmenta Jejla, rekao je da su se poslovni lideri podelili u pet različitih tabora kada je u pitanju veštačka inteligencija. Prva grupa, kako je opisao Sonnenfeld, su "radoznali stvaraoci". Zatim, tu su "euforični pravi vernici" koji vide samo dobro u tehnologiji. Zatim su tu "komercijalni profiteri" koji sa entuzijazmom žele da unovče novu tehnologiju. A tu su i dva tabora koji se zalažu za neku vrstu suzbijanja veštačke inteligencije: aktivisti uzbunjivači i zagovornici globalnog upravljanja.

(Telegraf Biznis)

Video: Kloniranje glasa veštačkom inteligencijom: Koliko zapravo zvuči kao prava osoba?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BS

    19. jun 2023 | 09:54

    Najbolje da samo ti milioneri i milijarderi žive, a da sav ostali narod i struke izumru, jer neće imati od čega da žive. Države su krive jer to dopuštaju umesto ds zabrane. Čemu Al? Pa ljudski mozak je stvorio i struju, i automobil i sve uređaje koje koristimo danas. Al je najveće zlo koje će zaista uništiti planetu.

  • Samokontrola

    19. jun 2023 | 09:47

    Dzon Konor resava ,ne brinite

  • Зоран

    19. jun 2023 | 13:18

    Da bi zaštitila planetu zemlju VI će eliminisati najvećeg zagađivača planete-coveka, Životinja je u prošlosti bilo mnogo više,te njihov izmet nije izazivao efekat staklene bašte. Životinja ubija drugu životinju da bi se prehranila, a čovek zašto ubija... Da li životinje ratuju ? Za ljude neću da pitam. Životinja za svoj opstanak koristi svoje telo, dok ljudi koriste svoja dostignuća Kada VI bude postala samostalna,da bez čovekove pomoći može da opstane,eliminisane coveka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>