• 2

Vreme čitanja: oko 6 min.

Čudna spona Srbije i Hrvatske koja nas može vinuti u IT lidere: "Sve gradimo od 0, to je naša prednost"

Vreme čitanja: oko 6 min.

Inženjeri uvek prate poslednju reč tehnike, tako da je veštačka inteligencija već danas utkana u naš DNK, kaže Bojan za Telegraf Biznis

  • 2
Bojan Hadžisejdić direktor kompanije NEPHOS Foto: Privatna arhiva

Preduzetnika iz Hrvatske upoznali smo na jednoj svetskoj konferenciji na čijim je marginama tražio mikrofon pa dobio aplauz. Rekao je tada glasno da Srbija i Hrvatska ima nešto što Zapad nema. Govorio je o saradnji u IT. Danas, imaju dodatnu zamisao kada je reč o poslovanju dve zemlje.

Bojan Hadžisejdić, vlasnik hrvatskog startapa Nephos u razgovoru za Telegraf Biznis otkriva šta to imaju da pokažu kompanije sa ovih prostora, kao i da se raduju međusobnom uspehu.

  • Već izvesno vreme ste prisutni na tržištu Srbije, u čemu se ogleda vaš posao, kako teče digitalna transformacija u Srbiji?

- Nephos je u godinu i po dana, koliko je već operativno prisutan u Srbiji, dovoljno upoznao tržište, ostvario nekoliko ključnih poslovnih saradnji i projekata, ali i prepoznao potencijal za dalji rast. Naša je zamisao da u Srbiji sa lokalnom zajednicom gradimo bolja digitalna rešenja za sve korisnike u zemlji i regionu.

  • Ranije ste mi to već pominjali - da Srbija i Hrvatska mogu zajedno grade bolja digitalna rešenja, o čemu se tačno radi?

- Čitav Balkan, uključujući i naše zemlje, je u prednosti nad zapadom kada je u pitanju digitalna transformacija. Možda zvuči čudno, ali to je upravo zato što nemamo sisteme koje treba da poboljšavamo malo po malo, već gradimo od nule. Činjenica je da su zemlje na istoku danas bolje digitalizovane upravo zato što su one na zapadu ranije krenule u proces.

Na primer, Nemačka i Francuska su sa uvođenjem velikih IT sistema krenule pre 30 godina i ti sistemi su građeni na tadašnjim vodećim tehnologijama. Ukoliko istočniji ili tačnije jugoistočniji deo Evrope, koji je tek sad u početnoj fazi digitalizacije prihvati tu digitalizaciju i istovremeno razmišlja i o transformaciji, ima priliku da preskoči velike korake.

Još jedan odličan primer je Afrika, znate li da je na ovom kontinentu najveća stopa zastupljenosti mobilnog bankarstva? Zašto? Zato što na afričkom kontinentu ranije uopšte nisu postojale banke i kada se krenulo sa njihovim uvođenjem, odmah je uvedeno mobilno bankarstvo, jer je to u tom trenutku bilo logično.

Ovo se čini kao ekstrem, ali ista stvar je sa istočnijim blokovima Evrope, odnosno Balkana. Mi zaista imamo priliku da kroz tehnologiju napravimo ogroman iskorak prema naprednijem zapadu. Moramo iskoristiti digitalnu transformaciju kao polugu.

  • Kako u tom smislu gledate na konkurenciju?

- Cilj je svima zajednički - unaprediti lokalne zajednice kroz proces digitalizacije i transformacije. Trenutno Nephos više posluje u zapadnom delu Evrope. Primera radi, naš tim je u poslednjih 6 meseci radio na projektima od Dablina i Londona, preko Skandinavije pa sve do predstavništava britanskih kompanija u Indiji. Naši stručnjaci sarađuju sa velikim korporacijama u celoj Evropi na području edukacije.

Kompanija kao naša ne nudi konkretne alate, mi ne implementiramo softverska rešenja, mi omogućavamo da naši korisnici prepoznaju kako im određeni tipovi tehnologije mogu pomoći, a zatim omogućavamo da ih, kroz saradnju sa drugim partnerima u našoj zajednici, implementiraju. Naša ideja je razumevanje njihovih poslovnih procesa i dobro mapiranje tehnologija koje mogu pomoći u ostvarivanju konkretnih poslovnih ciljeva. To je ključ cele priče.

- Digitalna transformacija se danas temelji na cloud tehnologijama. Mi smo želeli da tu temu prikažemo kroz 6 scenarija koji čine zaokruženu celinu današnjeg IT-a. Ovo ima za cilj da predstavi kompletan pregled moderne IT infrastrukture, kao i proces prelaska sa tradicionalnih on-premise okruženja na cloud.

Šest slika Cloud tehnologija pruža mogućnost svim uključenim stranama – developerima, programerima i krajnjim korisnicima da imaju transparentan pogled na infrastrukturu, bez obzira na to koji deo te infrastrukture se nalazi u modernom lokalnom data centru ili na cloud-u.

Srž svih današnjih tehnologija, ključnih za digitalnu transformaciju, je veštačka inteligencija. Način na koji smo do sada pristupali problemima unutar industrije se menja iz temelja, što otvara nove horizonte o kojima do sada nismo mogli ni da razmišljamo. Nephosovi inženjeri uvek prate poslednju reč tehnike, tako da je veštačka inteligencija već danas utkana u naš DNK.

  • Ko su vam sve partneri?

- Imamo odličnu priliku da kroz svoju partnersku mrežu na zapadu, posebno Fast Lane, Microsoft i WeAreDevelopers, stupimo u kontakt sa mnogo kompanija sa Fortune 500 liste i radimo na stvarnim izazovima s kojima se te kompanije susreću. Kroz svoj rad sa njima stekli smo dosta dragocenog iskustva.

Odličan primer je saradnja sa jednim od najvećih evropskih aerodroma. Naime, na aerodromu postoji niz senzora i naprednih IT sistema koji skupljaju velike količine podataka, no ti podaci do sada nisu bili korišćeni u poslovnim procesima u značajnijoj meri. Mi smo pomogli inženjerima da primene najmodernije alate veštačke inteligencije kako bi prepoznali obrasce te mogli da predvide buduću potrošnju energije i dali predlog za unapređenje procesa.

Ako pogledamo malo više lokalno, naša saradnja sa jednom poznatom srpskom kompanijom koja se bavi logistikom i distribucijom robe je, takođe, jedna uspešna priča. Oni su prepoznali potrebu za implementacijom novog sistema za pomoć prodaji te su želeli da stvore novu, modernu softversku arhitekturu, baziranu na mikroservisima i kontejnerima, a ipak integrisanu u njihov ekosistem.

  • Ranije ste govorili da kompanije danas idu u akvizicije zbog ljudi, kako danas gledate na to, da li se promenilo nešto?

- Nephos teži da prepozna prilike za digitalnu transformaciju postojećih firmi u Srbiji, bilo da je reč o krajnjim korisnicima ili našim partnerima, odnosno drugim IT firmama. Želimo da budemo od pomoći na putu digitalizacije i izgradimo community oko svoje i drugih firmi, jer onda svi zajedno možemo pomoći u implementaciji tehnologija.

Bojan Hadžisejdić direktor kompanije NEPHOS "Mi tržište Srbije ne gledamo kao outsourcing kanal kroz koji ćemo isključivo zaposliti ljude, nama je cilj da razvijamo tržište. Tražimo i partnere i korisnike"/Foto: Privatna arhiva

Mi tržište Srbije ne gledamo kao outsourcing kanal kroz koji ćemo isključivo zaposliti ljude, nama je cilj da razvijamo tržište. Tražimo i partnere i korisnike.

Kad pričamo o tome da li se nešto promenilo, jeste.

Danas je prisutan talas otpuštanja i unutar IT kompanija. Nekontrolisano zapošljavanje tokom pandemije vođeno idejom eksponencijalnog rasta potrebe za IT uslugama, rezultiralo je prevelikim kapacitetima u vidu ljudskih potencijala u trenutku kada je svet krenuo ponovo da se otvara.

Nažalost, i druga dešavanja u svetu u poslednjih godinu-dve nisu pomogla kako bi se ovaj trend, započet od strane velikih kompanija, zaustavio. Danas primećujemo da i lokalne kompanije otpuštaju svoje zaposlene, pre svega juniore s manje iskustva, što šalje jasan signal da kriza o kojoj se govori već mesecima neće zaobići ni IT sektor naših tržišta. Upravo zbog toga je važno da kao profesionalci, ali i kao kompanije, pratimo trendove u tehnološkom svetu kako bismo ostali konkurentni i otporniji u situacijama kontrakcije tržišta.

  • Gde vidite šansu za investicije kada je reč o platformama koje su na pomolu, ili bar koja rešenja će se tražiti u narednom periodu?

- Srednjeročno gledano, rešenja bazirana na veštačkoj inteligenciji napraviće kreativni „nered“ u svetu digitalnih tehnologija. Počevši od alata za poslovnu produktivnost koje koristimo apsolutno svi, gde god radili, preko napredne analitike pa sve do specijalizovanih inženjerskih alata.

Problemi, koje do pre samo 5 ili 6 godina nismo nikako mogli da rešimo, danas su postali trivijalni. Smatram da ne postoji ni jedna organizacija niti pojedinac koji može sebi da dozvoli da ignoriše tehnologije iz spektra veštačke inteligencije. Oni najmudriji usmeriće u njih sve svoje snage.

Nephos je tu da pomogne i jednima i drugima. Kako? Pa upravo podstičući pristup veštačkoj inteligenciji kroz proces digitalne transformacije. Pri tome je naglasak na reči transformacija, puno više nego na digitalna. Imali smo priliku da ovakav pristup primenimo na projektu koji smo radili sa jednim velikim regionalnim telekomom.

Rezultat tog projekta je, nakon razumevanja kako primeniti pojedine tehnologije poput 5G, IoT-a, napredne analitike i veštačke inteligencije na interne procese i stvaranje novih proizvoda za tržište, bilo 30 detaljno razrađenih projekata, od kojih je čak 17 otišlo i korak dalje, u pilot implementacije.

Naš je cilj da partnerima i krajnjim korisnicima pomognemo da demistifikuju tehnologiju, mapiraju na (unapređene) poslovne procese, a sve kako bi krajnji rezultat bio ostvarenje strateških ciljeva kompanije.

(Telegraf Biznis)

Video: Inženjerka godine u Srbiji je Ana Petrović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joksa

    19. jul 2023 | 07:14

    Hoče Hrvati da se šlepaju uz nas jer smo mi u IT sektoru tigar na Balkanu i šire.

  • vasilije

    21. jul 2023 | 15:47

    Godpodine direktore bia zaustavite ovu saradnju. Recite mi u kojoj i kakvoj satadnji je Srbija prosla dobro sa hrvatskom i slovenijom. Na kraju je sav posao njihov a mi u drugom planu jer njima priskoce zna se kpje drzave u pomoc i preuzmu sve.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>