• 18

Sve više Srba radi noću i vikendom, u zemljama EU potpuno drugačija situacija

U Srbiji je došlo do povećanja udela radnika koji rade subotom

  • 18
Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

Mada je srpskim Zakonom o radu predviđeno da radna nedelja traje 40 radnih sati, što bi značilo pet dana po osam sati rada, mnogi zaposleni u privatnom sektoru, a i u delu javnog, rade i vikendom. Da je to tako, pokazuju i podaci Evrostata o radu vikendom u evropskim državama.

Po tim podacima, od 2010. godine do prošle godine broj zaposlenih koji rade i subotom smanjen je s 26,4 odsto na 25,4. U isto vreme, u Srbiji je došlo do povećanja udela radnika koji rade subotom, i to s 38,8 odsto na 40,5.

Po analizi ekonomiste Miroslava Zdravkovića, prošlogodišnji udeo muškaraca u Srbiji koji su radili subotom je 49,3 odsto, a žena 36,5.

Veći udeo zaposlenih koji rade i subotom imaju Crna Gora, Turska, Severna Makedonija i Grčka, a veći udeo žena koje rade tim danom imaju Turska, Crna Gora i Severna Makedonija.

Mnogi rade i nedeljom, te je čak i u EU udeo zaposlenih koji rade poslednjim danom u nedelji porastao za 0,5 odsto u proteklih osam godina. U Srbiji je pak udeo zaposlenih koji moraju da rade nedeljom povećan sa neverovatnih 20,6 na 24,2 odsto u istom periodu. Zdravković ističe da je u Srbiji netipično radno vreme, a to je rad vikendom, večernji i noćni rad, prošle godine imalo 59,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Veći udeo imale su samo Crna Gora, Severna Makedonija i Turska. Netipična zaposlenost u EU prošle godine je iznosila 37,4 odsto i neznatno je manja nego 2011. godine kada je bila 39,1 odsto. U Srbiji je ona smanjena sa 62,2 na 59,5 odsto.

U Srbiji je veliki broj radnika koji rade noću, pa smo u našoj zemlji imali najveći porast udela večernjeg rada u Evropi od 2011. do 2018. godine, dok je u EU rad u večernjim satima u istom periodu smanjen sa 19,7 na 14,4 odsto.

Za osam godina, od 2010. do 2018, u Srbiji je udeo zaposlenih koji rade noću povećan sa 7,5 odsto, a ta 2,1 procenta rasta najveći su rast u Evropi. Na ovoj listi, iza Srbije su Kipar, Italija i Grčka, sa rastom od 1,8, 1 i 0,6 odsto.

(Telegraf Biznis / Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot 🇩🇪

    28. jul 2019 | 20:51

    I, sta sad? Otkrili smo toplu vodu, jel? To nismo znali. U Srbiji je javna tajna da u privatnom sektoru ko nece da radi prekovremeno, subote i nedelje, kao i drzave praznike moze da uzme radnu knjizicu ako je prijavljen. Isto tako je poznato ako trazis svoja prava po zakonu, mozes samo uzeti radnu knjižicu... Zato sam i otisao iz Srbije...Nije ni ovde med i mleko, ali....

  • Ssss

    28. jul 2019 | 21:58

    Mnogo ljudi u srbiji radi subotu pa cak i nedelju. Vlasnici ih prijavljuju na 40 sati nedeljno, a to niko ne kontroliše. Korupcija izmedju poslodavca i inspektora na najvišem nivou. U poslednje vreme prijavljuju radnike po 2h dnevno sto se zove dodatna delatnost. Nikad se nista nece promeniti. Poz

  • zak

    28. jul 2019 | 22:00

    Kod nas je divlji kapitalizam , nemojte uopste pricati o zakonu.kod nas zakon nema nikakav znacaj jer se ne sprovodi. Tesko ovom nasem narodu, za svu moju srecu radio sam u Svajcarsku i u mojoj firmi svaka stotinks od minuta ti je izracunats a prekovremeno ukoliko prihvatite da radite placeno vam je dvadeset i pet posto, mislim da nadlezni u drzavi moraju ozbiljno da se pozabave ovim problemom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>