• 0

Govorili su da neće uspeti, a sada ima kompaniju koja vredi više od milijardu dolara

Kombinujući tablice i baze podataka, Airtable korisniku omogućava unos planova i zadataka za svakog člana tima

  • 0
Airtable Foto: airtable.com

- Kada sam sa svojim partnerima prvi put stao pred investitore mnogi nisu shvatili šta mi zapravo radimo. Govorili su da nećemo uspeti, da je naš sistem prekomplikovan. Na kraju se pokazalo da nisu bili u pravu - priseća se Howie Liu, izvršni direktor i suosnivač Airtable kompanije i istoimenog cloud sistema.

Reč je o programu koji na prvi pogled podseća na kombinaciju Google kalendara i Excel programa. Međutim, ovde se zapravo radi o alatu za organizaciju posla.

Kombinujući tablice i baze podataka, Airtable korisniku omogućava unos planova i zadataka za svakog člana tima. Na taj način mali timovi, ali i oni nešto veći, mogu da prate aktivnosti svojih projekata, pratiti ko je tačno zadužen za koju stavku i lakše beležiti tok razvoja događaja.

Pre šest godina sa svojim fakultetskim kolegama Andrewom Ofstadom i Emmettom Nicholasom Liu je osnovao silicijumskog "jednoroga" čiju aplikaciju danas koristi više od 80.000 organizacija širom sveta, uključujući i gigante poput Netflixa, Tesle, WeWorka, BuzzFeeda ali i brojnih drugih malih neprofitnih organizacija, prenosi Novac.hr.

Sin korejskog para, odrastao je u College Stationu u Teksasu. Otac mu je bio doktor biohemije, dok je njegova majka, uprkos inženjerskom zvanju radila u obližnjem McDonaldu.

Sa svojih 13 godina, ovaj sada već 31-godišnji preduzetnik pokazao je interesovanje za informatiku.

- Bio sam znatiželjno dete. Voleo sam da provodim vreme u očevoj kancelariji i da listam njegove knjige. Tako sam jednom prilikom naišao na knjigu o C++ programiranju. Uzeo sam je i jednostavno krenuo - dodao je.

Inače, Airtable nije njegova prva kompanija. Naime, nakon što je napustio svoj dobro plaćeni posao u San Joseu, pokrenuo je kompaniju za upravljanje ljudskim potencijalima koju je 2011. godine kupio američki softverski gigant Salesforce.

Njegova kompanija danas vredi nešto više od milijardu dolara i zapošljava svega sedamdesetak ljudi.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>