• 49
 ≫ 

Srbi hrle u Nemačku da rade, a znate li kuda beže Nemci?

 ≫ 

Većina nemačkih emigranata odlazi u inostranstvo zbog posla i više novca. Među njima je najviše akademskih građana, a najpopularnija destinacija za Nemce je susedna zemlja koja ima nemačko govorno područje.

  • 49

Nemački emigranti pretežno su visokoobrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 odsto njih ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauka, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina nemačkog stanivištva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina. To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji, veliki deo ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga. - Često se radi o sledećem koraku u karijeri - rekao je politikolog Andreas Ete prilikom predstavljanju rezultata studije u Berlinu. Samo 18 odsto ispitanika je odgovorilo da nemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji.

Prednosti i nedostaci iseljavanja

 

Za većinu emigranta odlazak u inistranstvo se i finansijski isplatio. - Više od 60 procenata ispitanika reklo je da im je neto prihod domaćinstva u inostranstvu 'bolji' ili 'mnogo bolji' od plate koju su imali poslednjih meseci u Nemačkoj - rekao je Ete. U proseku, neto lični prihod se povećao za 1186 evra mesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzit uzme različita kupovna moć zemalja u kojima su Nemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inostrnastvu profitirali svi emgranti, a pogotvu oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posledice emigracije: za 40 odsto iseljenika društveni kontakti su se u inostranstvu malo pogoršali.

Berlin, Nemacka

Foto: Pixabay

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inostranstvu trenutno živi oko četiri miliona Nemaca. Svake godine u proseku 180.000 nemačkih građana napusti zemlju. U istom periodu oko 130.000 se vrati. Zbog toga Nemačkoj ne preti trajni gubitak kvalifikovanih radnika, takozvani "odliv mozgova". Studija pokazuje da je boravak u inostranstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politikolog Andreas Ete kaže da bi se pre moglo govoriti o "cirkulaciji mozgova".

Posebno popularna: Švajcarska

 

U proteklih deset godina Švajcarska je bila daleko najpopularnije odredište nemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nemaca preselilo se u susednu zemlju. 127.000 je otišlo u Sjedinjene američke države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Nemačke je sa 5,1 odsto relativno visoka u odnosu na druge industrisjke zemlje. Tako se na primer iz SAD iseljava 0,7 odsto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska tu beleži visokih 10 procenata.

Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentriše na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različta u mestu svetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Vizbadena radio zajedno sa sociolozima sa Univerziteta Duizburg-Esen. Anketirano je više od 10.000 nemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su se preselili u inostranstvo u periodu između jula 2017. i juna 2018. godine ili su se u istom periodu iz inostranstva vratili u Nemačku.

Video: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis/Deutsche Welle)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    6. decembar 2019 | 10:30

    Tamo gde god da idu visoko obrazovani glavom bez obzira i po bilo koju cenu treba bezati.

  • Панта

    6. decembar 2019 | 12:07

    Пун Београд немаца,код нас су веће плате и боље се живи.

  • 🐴

    6. decembar 2019 | 11:56

    Dobar dan rođaci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>