• 0

Zaboravite na Opušteni petak kada radite od kuće. Ovo je novi trend: Fensi petkom se piju kokteli

Kod kuće nema propisanog dres koda. Da li vam to odgovara?

  • 0
Rad od kuce, frilenser Frilenser u svom domu, odnosno kancelariji / Foto: Shutterstock

Rad od kuće je za mnoge već godinama praksa, ali od skoro - ovaj način rada je postao svakodnevica i za milione drugih ljudi. Sada je potrebno adaptirati se na novu atmosferu, zaboraviti na dres kod, a ostati fokusiran na posao.

Ako imate iskustvo u radu od kuće, da li ostajete u pidžami ceo dan? Da li se tuširate ujutru, kao pred uobičajeni odlazak na posao? Čak i klasičan Opušteni petak ima svoja pravila, a oni koji se boje da li će napraviti modni kiks ovog dana, slušaju savet koji kruži poslovnim svetom, a on glasi: "Obratite pažnju na ono što nosi vaš šef".

Kod nekih, menjanje pantalona za trenerku, i blejzera za duks - utiče na pad motivacije i presecanje rutine u negativnom kontekstu, a na druge ležerni način oblačenja za posao deluje oslobađajuće. Ipak, ne možemo reći da su promene potpuno radikalne, s obzirom na to se poslovna moda poslednjih decenija drastično menjala, pa tako za neke profesije više nije tabu doći u patikama na posao, ili s opuštenom frizurom, bez jasne forme.

Formalno oblačenje za posao je, čak, postalo izuzetak u raznim krugovima, pre svega ako govorimo o milenijalcima i tehnološkoj industriji. Za muškarce, svaki dan kada rade od kuće je Opušteni petak, jer ne moraju da se briju, dok žene možda produžavaju pranje i stilizovanje kose, barem za jedan dan.

Ipak, činjenica je da se za, na primer, razgovor za posao, retko ko "poigrava" s modom, jer ne želi da rizikuje. Štaviše, 65 odsto Amerikanaca smatra da je na prvom intervjuu važno nositi odelo, bez obzira na to kakva su pravila oblačenja unutar kompanije. Ovo je pokazalo "Ranstad US" istraživanje iz 2019.

Ista studija je pokazala i nešto vrlo zanimljivo: polovina ispitanika, kada ima video intervju za posao, "ozbiljnu odeću" nosi samo od struka na gore.

Wellness, posao Sve što je potrebno da radni dan prođe besprekorno / Foto: Pixabay

Postavlja se pitanje da li je za zaposlene, dok rade od kuće, zdravo da se samo probude i u pidžami uloguju na laptop? Psiholog Erik Fišer, iz Atlante, u tome ne vidi nikakav problem, ako su i tako dovoljno motivisani i fokusirani na posao. S druge strane, postoje suprotna mišljenja, koja kažu da je važno držati se standardne rutine.

Fišer naglašava i da je bitno da slušamo šta nam kaže naš, unutrašnji glas o tome kako bi trebalo, a ne da slušamo druge. Ako neko oseća da ga drugi osuđuju jer, na primer, radi u pidžami, pa hoće da promeni tu naviku - to nije dobro. Važno je biti zadovoljan sobom i svojim stavovima.

Naučnici su već dugo fascinirani značenjem koje krije garderoba, ne samo u smislu kako ljudi preko mode komuniciraju s drugima, već i kako oblikuju sopstveno mišljenje - o sebi. Studija iz 2015. otkriva da su oni koji se sređuju, generalno, pa i za posao - kreativniji od drugih.

Ipak, i to može biti individualno. Džoi Švejcer, osnivač motivacionog Jutjub kanala "Better Ideas", živi u mestu kraj Vankuvera i godinama radi od kuće, a njegov savet je ovaj: "Ako obratite pažnju da ostanete disciplinovani, ako se istuširate čim ustanete, doručkujete nešto kvalitetno i obučete ono što vam je udobno - nema sumnje da ćete imati dobar dan".

Neki zaposleni koji imaju privilegiju da regularno rade na daljinu, čak su zamenili Opušteni petak za Fensi petak, kada nose crne kravate i piju koktele. Ovakve prilike su u neizvesna vremena još važnije, jer nam pomažu da ostanemo mentalno zdravi i da bolje preguramo radni dan.

Video: Za vreme vanrednog stanja rad od kuće plaćen u istom iznosu kao i kada se radi u firmi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>