• 5

Šta nam donosi 30 narednih godina? Ovo su poslovi budućnosti, birajte pametno

Budućnost nam donosi mnogo novih zanimanja, što znači da neka sadašnja - neće postojati u narednim godinama

  • 5
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Budućnost nam donosi mnogo novih zanimanja, što znači da neka sadašnja - neće postojati u narednim godinama / Foto: Shutterstock

Tržište rada se konstantno menja, pa nismo sigurni da li baš uvek možemo da ispratimo sve promene i izazove. One nam ujedno i poručuju da učenju i nadograđivanju znanja i veština - nikada nije kraj. Ipak, prema stručnim prognozama - budućnost nam donosi nova zanimanja, ili će barem dati primat nekim postojećim, dok će određene profesije polako nestajati.

Tehnologija munjevito napreduje, pa čak i sada, usled krize, možemo da primetimo nagle promene u poslovanju: više se okrećemo onlajn svetu i digitalizaciji. Iako ne znamo zasigurno šta nas čeka za 30 godina, odnosno 2050. - možemo da prepostavimo. Sadašnji trendovi na tržištu rada nam pomažu u tome.

Poslovi koji će imati stabilan rast i razvoj, i koji će ujedno biti dobro plaćeni, jesu: poslovni analitičar, softver developer, marketinški ekspert, stručnjak za informatičku bezbednost, direktor prodaje i fizioterapeut. Neka od ovih zanimanja su na listi "budućih" na osnovu sektora koji danas brzo rastu, a neka su izvučena na temelju predikcija o dolazećoj tehnologiji.

Bureau of Labor Statistics (BLS) predviđa broj novih profesija koje će se razviti u narednih 10 godina, a neke od njih vezane su za javno zdravlje i zdravstvenu negu. Robotika i veštačka inteligencija su nešto u šta se uzda BLS - da će zauvek promeniti industriju i pokrenuti nova radna mesta.

Opasni i manuelni zadaci biće zamenjeni upravo robotikom. Fizikalci će morati da rade napornije kako bi bilo vrednovani, odnosno kako bi opstali u svetu tehnologije i robotike. Veštačka inteligencija će otkloniti potrebu za ponavljanjem zadataka, a radnici će imati pristup većem broju alata i podataka, nego ikada pre. Karijere programera i analitičara ići će uzlaznom putanjom.

Koji sektor će najviše zapošljavati do 2050. godine?

 

Na osnovu ovog pitanja je sprovedena anketa, a upitano je 2.185 ljudi. Ponuđeni sektori su: transport, medicina, tehnologija, finansije, prodaja. Ispitanici su pokazali da najviše veruju u tehnologiju, za koju je glasalo njih 55 odsto. Zatim slede medicina (24%) i finansije (12%), a transport i prodaja dele mesto po broju glasova, koji je bilo 5 procenata.

Od svih zanimanja koja će doživeti procvat u naredne tri decenije, pretpostavka je da će najbolje biti plaćeni softver developer i direktor prodaje. U fizioterapeute se veruje u budućnosti zato što u ovom segmentu mašina definitivno ne može da zameni čoveka. Ali, osim toga, na listi traženih zanimanja biće administrator u bolnicama i ordinacijama, jer će pažnja biti usmerena na logistiku, osiguranje i planiranje.

Sada, kada milioni ljudi rade od kuće, vidimo koliko je važna bezbednost na mreži i kada je reč o ličnim računarima, ali će i kompanije zahtevati vrsne IT stručnjake za bezbednost, budući da hakerski napadi postaju učestali, i razvijaju se nove potencijalne pretnje.

O prodaji kao ključnoj stavki mnogih poslovanja, zatim o softverima i analitici, ne treba mnogo govoriti. Jasno je da će ove profesije nastaviti da dominiraju u narednim godinama.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    25. april 2020 | 14:13

    Proizvodnja neka ništa? Pa sta ćete da prodajte ako se ništa ne proizvodi a za to su potrebni inženjeri.

  • Atina

    25. april 2020 | 17:55

    Dok ne izmisle robota koji će da gletuje,šmirgla i farba zidove,odpušuje cevi po kupatilima i menja mehanizme po vodokotlićima,ja neću biti gladan😉ŽIVI BILI SRBI MA GDE DA STE!!!

  • Maki1

    25. april 2020 | 17:15

    Najbolje biti sveštenik ili grobar jer kako je krenulo mašala - pune ruke posla

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>