• 2
 ≫ 

Konačno raščivijano: Šta radi sportski menadžer, šta trener, a šta "stručnjak" u sportu

 ≫ 

Poznato i šta vam je tačno potrebno od kvalifikacija da biste radili u sportskom biznisu

  • 2
Sportska zanimanja infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Da li znate šta tačno radi menadžer u sportu, ili sportski dokumentalista? Da li ste se zapitali koji to posao obavlja sportski posrednik, koja su zaduženja sportskog propagandista?

Sada je konačno izdat pravilnik o nomenklaturi, odnosno jasnom imenovanju sportskih zanimanja i zvanja.

Jedno od najpopularnijih danas, i prilično plaćenih jeste menadžer u sportu. To je zanimanje lica koja se bave poslovima rukovođenja, upravljanja, organizovanja, koordinisanja, planiranja i kontrole rada i funkcionisanja organizacija u oblasti sporta i fizičkih lica zaposlenih, angažovanih ili učlanjenih u organizaciju u oblasti sporta.

Osim tog, ovim pravilnikom utvrđuju se nomenklatura sportskih zanimanja i zvanja, tipični poslovi za utvrđena sportska zanimanja i zvanja i uslovi u pogledu obrazovanja, odnosno stručne osposobljenosti za sticanje zvanja od strane sportskih stručnjaka.

Tako, sportski stručnjaci su lica koja imaju odgovarajuće više ili visoko obrazovanje u oblasti sporta, odnosno fizičke kulture ili su osposobljena za obavljanje određenih stručnih poslova u sportu, ako zakonom nije drukčije određeno.

Strani sportski stručnjaci, odnosno lica sa stranim državljanstvom koji imaju odgovarajuće obrazovanje ili stručnu osposobljenost u oblasti sporta, u skladu sa zakonom države čiji su državljani, smatraju se sportskim stručnjacima u smislu Zakona i ovog pravilnika, i razvrstavaju se za vreme obavljanja stručnog rada u oblasti sporta u Republici Srbiji u sportska zanimanja i zvanja shodnom primenom odredbi ovog pravilnika, piše u Službenom glasniku koji je upravo objavljen.

Stručno-vaspitni rad sa decom u sportu mogu obavljati, u okviru sportskih zanimanja koja obuhvataju takvu vrstu rada (treneri u sportu, instruktori u sportu, organizator rekreacije u sportu), samo sportski stručnjaci koji imaju odgovarajuće više ili visoko obrazovanje u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta ili su pored osnovne stručne osposobljenosti i posebno (dodatno) stručno osposobljeni za stručni rad sa decom, u skladu sa Zakonom, ovim pravilnikom i pravilnikom kojim se uređuje stručno osposobljavanje u sportu.

Stručni rad u sportu mogu obavljati sportski stručnjaci koji ispunjavaju uslove predviđene Zakonom i ovim pravilnikom i poseduju dozvolu za rad predviđenu sportskim pravilima nadležnog nacionalnog sportskog saveza ili pravilima nadležnog međunarodnog sportskog saveza, u skladu sa Zakonom.

Dalje, jasno je definisano da su sportska zanimanja:

1) trener u sportu;

2) instruktor u sportu;

3) organizator rekreacije u sportu;

4) sportski menadžer;

5) organizator sportskog poslovanja;

6) sportski posrednik;

7) sudija u sportu;

8) sportski vodič;

9) sportski spasilac;

10) sportski dokumentalista;

11) sportski statističar;

12) sportski novinar;

13) sportski reporter;

14) savetnik u sportu;

15) sportski propagandista;

16) sportski lekar;

17) sportski fizioterapeut;

18) sportski maser;

19) sportski psiholog;

20) sportski nutricionista.

Pravilnikom su inače, osim tipa zanimanja, uređene i oblasti koje se tiču uopšte sportskom poslovanja, edukacije, potrebnog znanja i sl.

Video: Novak Đoković: Za ovo se živi, Beograd gledao tenis posle ponoći

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    19. jun 2020 | 19:53

    Jedan moj prijatelj mi je ispričao događaj iz suda: Sudija uzima lične podatke okrivljenim i pita ga i za zanimanje. Njegov odgovor je "menadžer u sportu". Plata:76.000 dinara. Koju školu ste završili? Tajac. Okrivljeni muca. Sudija shvata da je u pitanju neki privatni "fakultet" završen u nekim podrumskim prostorijama i insistira da okrivljeni odgovori na pitanje. Okrivljeni skoro 2 minuta pokušava da pogodi i izgovori naziv fakulteta koji je završio i na kraju kaže da jednostavno, ne zna kako se zove visokoškolska ustanova čiju diplomu je dobio. Vrhunac svega je da imenovani radi u sportskoj hali u najsiromašnijoj opštini u Jablaničkom okrugu i ima platu kao lekar opšte prakse, ako lekar uopšte i ima toliku platu. Zato, molim vas, ostavite nas na miru sa tim izmišljenim zanimanjima, smišljenim za polupismene i podobne osobe, kojima ovakve diplome i ovakvi nazovi fakulteti, služe za udomljavanje rodjaka, prijatelja i partijskih drugova, svih partijskih knjižica.

  • Milan

    19. jun 2020 | 17:12

    Pa ima ih više nego fudbalera.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>