• 0

Posle onlajn poslovnih sastanaka, stigli i onlajn razgovori za posao, a sa druge strane - niko

Postoje čak i onlajn testovi u formi video igre kojima je cilj da izmere znanje

  • 0
Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen?

Foto: Shutterstock

Ogroman deo naših poslovnih života prebacili smo na mrežu tokom pandemije. Grupni sastanci i četovi sa šefovima postali su već deo svakodnevice, a sada su na red došli i onlajn intervjui za posao, a pandemija je čak dovela i do toga da kompanije sprovode intervjue bez intervjuera.

Kako to funkcioniše? Zainteresovani za posao snimaju odgovore na set pitanja koja bi u normalnim okolnosima dobili uživo. Snimaju se dok govore o svojim veštnama, znanjima i ličnim kvalitetima, umesto da o tome razgovaraju sa regruterima uživo, ili bar preko telefona ili video četa, pise Njujork Tajms.

I ne samo to. Postoje čak i onlajn testovi u formi video igre kojima je cilj da na specifičan način izmere znanje aplikanata.

Novi sistemi koriste se prvenstveno za poslove na kojima se često menjaju ljudi, kao što su fast fudovi, operateri u kol centrima, zaposleni u magacinima i slično. Ipak, ovaj način itervjuisanja sve se češće koristi i za visokokvalifikovane poslove, posebno iz oblasti finansija, konsaltinga, tehnologije i zdravstvene industrije.

Regruteri koji koriste ovaj način odabira radnika više ne moraju da troše dane u zakazivanju i sprovođenju intervjua, softver se to radi sam. Kompanije mogu da ocene više zainterovanih, jer imaju vremena da pogledaju više videa, nego što bi mogli da intervjuišu ljudi za isto vreme.

rad od kuće, laptop

Sa druge strane ne mora niko da sedi, Foto: Unsplash

Takođe, činjenica da svaki zaintereovani dobija ista pitanja, postavljena na potpuno isti način potpuno isključuje pristrasnost pri zapošljavanju, jer su performanse lako uporedive.

Prednost je što oni koji traže posao mogu da ispune sve zadatke kad im odgovara, a ne moraju više da se usklađuju sa regruterima.

Naravno, ovo nije sistem bez grešaka. Oni koji počnu loše, a poboljšaju se tokom intervjua često mogu da budu odbačeni jer regrteri ne odgledaju video do kraja zbog lošeg prvog utiska.

Video: Da li biste dali 4 prosečne srpske plate za kauč koji se pretvara u mrtvački sanduk?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>