• 2
 ≫ 

Povratak na posao 5 dana nedeljno? Kako bi bilo: Nikada više

 ≫ 

Kako se delta soj virusa korona širi svetom, tako su mnoge velike američke kompanije pomerile datum za vraćanje u kancelariju. Ipak, osoblju to nimalo ne smeta

  • 2
Povratak na posao

Foto: Shutterstock

Kontrolišu koliko zarađujete, šta radite, pa čak i kada treba da budete na internetu. Ali, ako je prošla sedmica išta pokazala, to je da se najveće američke kompanije - one na Volstritu, u Silicijumskoj dolini i u ostalim važnim poslovnim zonama - sada bore da "zadrže kontrolu nad mestom gde bi trebalo da radite svoj posao".

U samo nekoliko proteklih dana, Amazon je odložio povratak u kancelarije za još nekoliko meseci - korporativno osoblje će se, dakle, tamo vratiti tek u januaru 2022. godine. BlackRock Inc. i Wells Fargo & Co. odložili su povratak sa septembra za oktobar tekuće godine.

Sve to se dešava usled nedavnih odlaganja u kompanijama kao što su Epl, Alfabet (Gugl) i Lift. Uzrok pomeranja? Giganti su odreagovali na brzo širenje delta varijante kovida-19.

Profesor ekonomije na Univerzitetu Stenford, koji je proučavao trendove rada od kuće, Nik Blum, kaže da je "delta soj verovatno poslednji ekser u kovčegu petodnevnog povratka u kancelariju".

Prema njegovim rečima, ustaljeni režim rada koji podrazumeva da odlazimo na posao pet dana u nedelji - i dalje je bio opcija nakon starta pandemije u proleće 2020, naravno, kada se ona završi, ali je "postajao sve manje verovatan kako se korona rapidno širila i u 2021. godini".

Preduzeća koja se suočavaju sa nedostatkom radnika morala su da ponude sve izdašnije pakete za rad od kuće. To je zaposlenima dalo vremena da se naviknu na sastanke preko Zoom-a, dremanje u vreme ručka i veću fleksibilnost kada je reč o balansiranju između posla i porodice, piše Blumberg.

Razmislite samo o tome: neki zaposleni nisu kročili u svoje kancelarije već skoro 18 meseci. Dodajte tome zabrinutost zbog delta soja i dobićete kao krajnji rezultat radnike koji su odahnuli kada su čuli da se još neko vreme neće vraćati na posao.

Žena devojka posao meditacija koncentracija

Foto-Ilustracija: Shutterstock

Jedna 27-godišnjakinja, zaposlena u Amazonu (odeljenje za strateški razvoj), priznaje da je bila uzbuđena kada je čula da se odlaže vraćanje u kancelarije. "Kod kuće sam sigurnija. Nekada sam dugo putovala do posla, a sada ne moram da brinem da li ću zakasniti ili pronaći parking", rekla je.

Prema novom istraživanju osiguravajućeg društva "Breeze", oko 65% američkih radnika koji su rekli da mogu raditi na daljinu u potpunosti - navelo je da bi bili voljni da prihvate platu manju za 5%, ako bi to značilo da mogu da nastave s radom od kuće.

Jedan broj radnika bio bi spreman da ode i mnogo dalje: nedavno istraživanje, sprovedeno na 1.000 odraslih Amerikanaca, pokazalo je da bi 39% njih razmišljalo o odustajanju od posla, ako njihovi poslodavci nisu fleksibilni u pogledu rada na daljinu. Ta brojka je, potom, skočila na 49%, kada je reč o mlađim radnicima.

S druge strane, mnogi zaposleni bi želeli da se vrate u kancelariju, barem deo vremena.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    14. avgust 2021 | 15:45

    Ja kada bi bio svakog vikenda slobodan bio bi presrecan.

  • sha

    14. avgust 2021 | 17:15

    To bi bilo realno sve ostalo je robovanje kapitalistima nikada dosta

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>