• 0

CV je prošlost? Peta najvrednija japanska kompanija nudi novo rešenje

"Recruit" predlaže postavljanje pitanja i testova za procenu onima koji traže posao, da bi se videlo šta li znaju i kako da se snalaze u specifičnim zadacima koje posao zahteva

  • 0
cv Foto: Freepik

Kompanija "Japan's Recruit Co. Ltd.", koja stoji iza najvećeg svetskog portala za zapošljavanje "Indeed" i sajta "Glassdoor" za anonimno ocenjivanje poslodavaca, kaže da ima rešenje za nedostatak radne snage u SAD: ključ je u eliminisanju radne biografije.

Takva ideja verovatno zvuči čudno svim zaposlenima, budući da je opšte poznato kako je slanje CV-ja najjednostavniji i uglavnom najefikasniji način za obezbeđivanje razgovora za posao.

Ipak, za regrutere, to je proces koji traje. Manjak radne snage je uzeo maha, a nema se dovoljno vremena za pregledanje svake radne biografije.

Izvršni direktor kompanije, Hisajuki "Deko" Idekoba, kaže da je "odbacivanje rezimea odlična prilika za njih da krenu napred, i pomere se od stare škole zapošljavanja".

Ali, ako nema CV dokumenta, šta onda?

Prema jednoj proceni, SAD se suočavaju sa najtežim stanjem na tržištu rada još od 1950-ih godina, dok se poslodavci iz sve snage bore da popune upražnjena radna mesta. Oni koji traže posao, s druge strane, ponovo procenjuju svoje prioritete nakon pandemije.

Potražnja za kadrom je dovela do toga da kompanija uveća akcije više od 80% u 2021. godini, što je učinilo četvrtim najvećim preduzećem u Japanu po tržišnoj vrednosti. Trenutno je na 5. mestu.

- Savremeni procesi zapošljavanja moraju da se prilagode vremenu - rekao je Idekoba, pri čemu mnoga mala i srednja preduzeća još uvek žele da popune radna mesta na "tradicionalni način". Ali, on navodi primer jednog restorana koji čitavu deceniju nije promenio opis posla, piše Blumberg.

- Zahtevate fakultetsku diplomu, zašto? - upitao je i dodao: "Zaboravite na to!"

Idekoba, koji svoje vreme provodi između Tokija i Ostina u Teksasu, gde je sedište kompanije "Indeed", kaže da je jesenas morao da čeka 40 minuta u restoranu u SAD zbog nedostatka osoblja.

Umesto toga, "Recruit" predlaže postavljanje pitanja i testova za procenu onima koji traže posao, da bi se videlo šta li znaju i kako da se snalaze u specifičnim zadacima koje posao zahteva. Takođe, čuvaju se odgovori, tako da oni koji traže posao, a nemaju uspeha, mogu da ih koriste na drugom mestu.

posao Foto: Freepik

Za vozače kamiona, koji su "očajnički potrebni" u SAD, "Recruit" je počeo da nudi proces zapošljavanja zasnovan na ćaskanju (chat-based hiring process), jer vozači većinu dana provode na putu i ​​obično nemaju laptopove.

Pored toga, dodaje se, "postoji ogroman broj ljudi koji ne umeju da pišu CV ili nemaju veštine da ih oblikuju", a tu je i pitanje desetina miliona Amerikanaca sa krivičnim dosijeima. "Recruit" proširuje svoje mogućnosti obuke kako bi pomogao ljudima da napišu bolje radne biografije i ima za cilj da koristi tehnologiju za identifikaciju veština - koje bi kandidat mogao da ima, a koje bi se mogle preneti na drugu oblast.

Video: Top 3 saveta: Kako da se za ove praznike malo odmorite od posla?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>