• 0

Ovo bi mogao biti vaš novi ofis: U Evropi je, a avio-karta iz Srbije se nalazi za manje od 50€

Reč je o tzv. digitalnoj nomadskoj vizi, koja će posetiocima dati mogućnost da žive i rade u osunčanoj Španiji

  • 0
Marbelja, Španija Foto: Shutterstock

Industrija digitalnih nomada doživela je bum od početka korona krize i cveta već pune dve godine, uprkos povremenim blokadama na lokalnom ili globalnom nivou.

Iako su međunarodna kretanja bila ograničena dobrim delom 2020, ta mere su se prvenstveno odnosile na turistička putovanja, dok su radnici i biznismeni uspevali da realizuju svoje poslovne ciljeve.

Baš u vreme rastuće krize, otvorile su se brojne šanse za radnike na daljinu, digitalne nomade, stručnjake iz oblasti dizajna, pisanja, marketinga, IT-ja i drugih grana, kojima priroda posla dozvoljava da rade s bilo koje tačke na planeti.

Neke svetske i evropske zemlje su došle na ideju kako da "ožive" svoja napuštena mesta, mahom u  ruralnim sredinama, te je krenuo trend izdavanja viza - upravo za ovu grupu radnika.

Kako je najavljeno krajem januara, Španija planira da uvede vize za digitalne nomade i poreske olakšice za preduzetnike.

Reč je o tzv. digitalnoj nomadskoj vizi, koja će posetiocima dati mogućnost da žive i rade u ovoj prelepoj zemlji. Doduše, u početku će to biti moguće svega 12 meseci, ali se viza može produžiti do dva puta.

Osim toga, startap programi mogu dobiti poreske olakšice, kako bi se mladi preduzetnici podstakli na život i rad u Španiji. Inače, nova norma je deo novog Zakona o startapu.

Španija je došla na ovu ideju zbog slabe stope zapošljavanja u ruralnim područjima. Neki gradovi su ostali pusti, a sela imaju sve manje stanovnika. Štaviše, u aktuelni program je uključeno oko 30 gradova i sela širom Španije.

Oni su se pridružili Nacionalnoj mreži sela dobrodošlice za radnike na daljinu, ne bi li motivisali digitalne nomade da ih posete. Sva priključena mesta imaju manje od 5.000 stanovnika.

La Concha Beach, Spanija La Concha Beach, Španija / Foto: Shutterstock

Let do Španije

U ovom momentu, kada nije sezona, možete bukirati povoljnije letove iz Srbije i Beograda - do najvećih gradova i mesta u Španiji. Prema podacima s aktuelnih sajtova, kao što je Skyscanner, direktan let iz Beograda do Barselone možete naći za oko 5.500 dinara, a do Valensije - za oko 6.000 RSD (s jednim presedanjem).

Avio-karta do Madrida je nešto skuplja, i košta iznad 7.000, dok i let za Tenerife, iz Niša, vredi otprilike isto, a podrazumeva jedno presedanje.

Karta iz Niša ili Beograda do Malage, u proseku je oko 9.000 dinara, a let do Ibice košta 10.500 dinara, iz Beograda, sa jednim presedanjem. Ako idete iz Kraljeva, karta je ipak dosta skuplja.

Naravno, ovo je samo početak "avanture", treba svakako imati u vidu i razne druge troškove. Ali, ako želite da klasičnu kancelariju zamenite blažom klimom, suncem, morem, egzotičnom hranom i plažama, možda je ova opcija savršena za vas.

Video: Kako izgleda nova deonica autoputa Miloš Veliki koja je upravo otvorena

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>