• 0
 ≫ 

Njima je fleksibilni rad promenio živote, ostaju verni firmi: 4 radnika iznose svoja iskustva

 ≫ 

"Team Anywhere" je interna politika jedne australijske kompanije koja je donela brojne benefite radnicima

  • 0
Rad na daljinu kraj bazena Foto: Shutterstock

Dok neke kompanije nastavljaju da raspravljaju o hibridnom ili radu na daljinu, druge prihvataju fleksibilniji pristup rada - sa bilo kog mesta.

Atlassian, softverska kompanija sa sedištem u Australiji, koja ima zaposlene širom sveta, uvela je sopstvenu politiku "Team Anywhere" u avgustu 2020, koja omogućava njenim radnicima (7.388) da se presele u drugi grad ili zemlju, gde firma posluje.

Skoro dve godine kasnije, gotovo 300 zaposlenih se preselilo u novu zemlju, a stotine drugih se preselilo unutar svoje države, kažu u kompaniji. CNBC Make It je pitao 4 zaposlena šta su najveći benefiti novog načina rada - i šta se najviše promenilo.

Bliža veza s porodicom

Atlassian kaže da se više od 10% njihove radne snage (koja broji 3.000 lica) preselilo tokom pandemije, pri čemu je većina njih napustila skupe gradove u Kaliforniji i Teksasu. Jedna od njih je i Amanda Gitai (28), produkt menadžer, koja se već preselila iz Feniksa u San Francisko da bi se pridružila kompaniji odmah nakon završetka studiranja, 2019. godine. To je takođe značilo da održava "brak na daljinu" sa mužem Lemijem, koji je preuzeo posao u Sijetlu. Ali, kada su u martu 2020. gotovo svi radili na daljinu zbog kovida, Amanda je donela odluku da se preseli u Sijetl kako bi ponovo bila sa suprugom.

Povratak prirodi

Kristina Bel (26) radi kao softverski inženjer i poreklom je sa Novog Zelanda, ali se preselila u Sidnej zarad posla, 2018. Kada je nastupila pandemija, počela je nostalgija za domom i takođe je želela da bude bliže svojoj baki, kojoj je dijagnostikovan rak. Vratila se kući, gde planira da ostane. "Živim prilično ruralno i moj kvalitet života se značajno poboljšao. Trenutno, bukvalno vidim ovce prekoputa. To je tipičan Novi Zeland", kaže.

Novi Zeland Novi Zeland / Foto: Pixabay/adege

Rad tokom putovanja

Za neke druge zaposlene, najveći izazov u radu sa bilo kog mesta nema mnogo veze sa samim poslom. Helen Ksue (30), lider u oblasti komunikacija, živela je u San Francisku kada je pandemija krenula i preselila se u Portland da bi bila blizu porodice svog partnera. Ali, nedugo potom skućili su se u Sijetlu. "Pozitivna strana je to što imam mogućnost da radim širom sveta", kaže Ksue i dodaje: "Moj partner i ja bismo takođe voleli da boravimo u Evropi ili Aziji, pre nego što se vratimo kući, u Australiju".

Ipak, da je lako - nije.

- Teško je ostaviti porodicu i prijatelje svaki put kada se preseliš, a onda moraš da se integrišeš u novu zajednicu i pronađeš svoje nove rutine. I ne postaje lakše vremenom.

Internacionalna selidba

Aleks Rigelman (35) se pre šest godina preselio u inostranstvo, zbog posla arhitekte sa iskustvom. On je iz SAD došao u Australiju, gde je upoznao svoju sadašnju suprugu, koja je takođe Amerikanka. Vremenom su shvatili da moraju da donesu odluku da li da čekaju svoje australijsko državljanstvo ili da se vrate kući. "Kako se Team Anywhere razvijao, tako smo shvatali da je idealno vreme za povratak kući, a ostajanje u firmi", kažu. U februaru 2022. preselili su se u Kolorado. Aleks kaže da mu fleksibilna opcija daje mogućnost da istražuje različita mesta, a da ne brine o svojim prihodima.

Video: Šta je tim bilding u Srbiji i kako da radnici prepričavaju mesecima dugodovštine, a da se ne napiju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>