• 1
 ≫ 

Radnici im zbrišu posle tri meseca: Sad se drže pravila "90 dana" i daju velike bonuse

 ≫ 

Jasno je da su šefovi u SAD, ali i širom sveta, sada i uplašeni, jer Velika ostavka ne jenjava

  • 1
remote work Foto: shutterstock.com

U potrazi za radnicima i u želji da ih zadrže, dok se svet suočava sa nezapamćenom krizom po pitanju radne snage, kompanije se fokusiraju na vrlo specifičan zajednički cilj: "90 dana".

To je, naime, njihova "nova taktika" da zadrže zaposlenog na datom radnom mestu - na duže staze. A radi se o tome da ga zaposle na barem 3 meseca, kažu rukovodioci i stručnjaci iz HR sektora, i onda je veća verovatnoća da će ta osoba ostati zaposlena na duži period.

Taj duži period se definiše kao "od godinu dana pa nadalje", u današnjem okruženju velike fluktuacije radnika.

To je navelo proizvodne kompanije, restorane, hotelske operatore i druge, da uvedu posebne bonuse, pojačanu obuku i nove programe, kako bi sprečili da novi zaposleni daju otkaz u prva tri meseca na poslu.

Jasno je da su šefovi sada i uplašeni, jer Velika ostavka ne jenjava. Talas otkaza je uzeo maha u SAD, ali i širom planete, što se može videti i po brojnim štrajkovima ovih dana.

Konkretno, skandinavska avio-kompanija SAS saopštila je da pokreće proces pod nadzorom suda u Sjedinjenim Državama za zaštitu od bankrotaa možemo pretpostaviti da su do kraha doveli interni problemi, poput pobune pilota koji nisu uspeli da postignu dogovor s rukovodstvom oko boljih uslova i zarada.

Kompanije sada žele da spreče ono što se naziva "brzo napuštanje" ili odlazak u roku od tri meseca, a giganti poput Mekdonaldsa, tačnije njegovi primaoci franšize, oglašavaju bonuse za novozaposlene - vredne na stotine dolara. Caka?

Mnogi od tih bonusa se isplaćuju tek nakon 90 dana. Takođe, "CVS Health Corp." radnicima u magacinu, u nekim od svojih objekata, daje bonus od 1.000 dolara ako ostanu na poslu tri meseca.

Video: Podeljeno 140.000 vaučera za odmor u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    9. decembar 2022 | 09:04

    Da, čuo sam da i ovde će da poslodavci to početi da praktikuju...........

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>