• 1

I "najveselija" modna marka testira kraću radnu nedelju: Firme ne gube ništa, vlada ih "pokriva"

Španskim firmama će, u ove svrhe, biti osigurano 10 miliona evra od vlade zemlje

  • 1
Desigual Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Dok neki rade čak 7 dana bez pauze, što se često događa u Kataru, mnoge zemlje sveta, a pre svega evropske, sve brže usvajaju ideju o četvorodnevnoj radnoj nedelji.

Takvi pilot projekti uveliko se sprovode na Islandu, u Britaniji i Nemačkoj, a sada i u Španiji, gde je krenulo najveće testiranje skraćene radne sedmice.

Naime, Vlada Španije je pokrenula novi projekat kojim će u naredne dve godine ispitivati efekat skraćenog radnog vremena, budući da su mišljenja o ovom režimu rada - i dalje podeljena.

Tako će se u malim i srednjim preduzećima raditi 4 dana nedeljno.

Nedavno smo i vas, u anketi Telegraf Biznisa, pitali šta mislite o tome, a prema najnovijem preseku - 74.89% naših čitalaca je glasalo za uvođenje skraćene radne nedelje.

Koji je plan Španije?

Prema izveštavanju Rojtersa, Ministarstvo industrije te zemlje je najavilo da će firmama u ove svrhe biti osigurano 10 miliona evra.

"Država je spremna da nadoknadi firmama dodatne troškove, ako do njih uopšte dođe. Ukoliko model bude uspešan, onda se može uvesti u celoj zemlji. Projekat će trajati tokom iduće dve godine, i to u kompanijama koje traže reforme rada, tako da mogu da generišu produktivnost koja bi kompenzovala troškove plata tamo gde se one ne smanjuju", navodi se.

U proteklom periodu, nekoliko velikih španskih kompanija - uključujući Telefoniku i Desigual - testiralo je model četvorodnevne radne nedelje. Ali, konstatuje se da je u toj državi, generalno, učinjen mali broj takvih testiranja.

španija Foto: shutterstock.com

Ono što je svakako mana i što treba razgraničiti, jeste činjenica da mnoge firme - ako uvedu kraću radnu nedelju - ili smanje plate radnicima - ili ne skrate radno vreme, već samo nedelju. To znači da morate ispuniti obim od 40 radnih sati sedmično, samo što oni neće biti raspoređeni na 5, već na 4 dana.

Nekim radnicima to znači, ali za druge ovakav vid skraćivanja radne nedelje - nema poentu.

Španski mediji ovih dana pišu da je Telefonica, čak i pre ovog eksperimenta, ponudila zaposlenima prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju uz 12% smanjenu platu. Koncern El Sol je u 2021. izvestio da je prelazak na ovaj režim rada, ali uz zadržavanje iste zarade, doprineo napretku firme, odnosno boljim performansama.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    18. decembar 2022 | 17:08

    Sve vise se ide ka tome da bukavlno svi zavise od para koje daje drzava, tj. vlast u drzavi. A ako ti opstanak zavisi od tih para, znaci da te vlast drzi za vrat.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>