• 6

Šta kažu građani Srbije: Da li žele radnu nedelju od 4 dana? Ovako ste glasali

Priča oko skraćene radne nedelje se sve više zahuktava i mnogim zemljama Evrope, od Belgije do Nemačke

  • 6
fitnes posao Foto: shutterstock.com

Radna nedelja od 4 dana mnogima zvuči kao san, posebno onima koji rade čak šest dana zaredom ili prekovremeno. S druge strane, verujemo da većina menadžera nije najsrećnija zbog ove opcije, koja postaje sve rasprostranjenija globalno.

Dosta puta smo pisali o trendu da se skrati radna nedelja, a da beneficije, pritom, ostanu iste. Tako je u Britaniji, u avgustu, pokrenut šestomesečni pilot projekat koji obavezuje 3.300 radnika u 70 kompanija.

U većini slučajeva, ispostavi se da radnici jesu srećniji kada rade skraćeno. Ali, to najpre znači da rade 4 dana po osam sati dnevno, a ne da im se "dodaju sati", kako bi se nadoknadio onaj jedan propušteni dan - najčešće petak.

Po svemu sudeći, Srbija je trenutno prilično daleko od ove ideje, ali nam je značajno da čujemo šta misle naši građani.

Stoga smo vas u anketi pitali za stav, a ovako ste glasali:

anketa Printskrin: Telegraf.rs

Dakle, ogromna većina vas bi, bez dileme, želela da radi četiri dana u nedelji, dok ne tako mali broj (skoro 20%) smatra da je pet dana, ipak, optimalno i da ne bi valjalo da radna nedelja bude kraća.

Nepunih 6,5 odsto naših čitalaca je glasalo za stav "Nisam siguran/na, možda bi funkcionisalo svake druge nedelje".

Sve u svemu, činjenica je da se priča oko skraćene radne nedelje zahuktava, a to potvrđuju i brojna istraživanja i projekti iz inostranstva.

Primera radi, u Belgiji se početkom ove godine desio presedan, jer paket reformi koji je dogovorila višestranačka koaliciona vlada daje radnicima pravo da isključe uređaje koje koriste za posao - nakon radnog vremena i da, takođe, ignorišu poruke vezane za posao, bez straha od odmazde.

Uz to, dozvoljeno im je da rade samo 4 dana nedeljno. Ali, ima jedna caka.

Prema belgijskom sistemu, zaposleni bi mogli da sažmu trenutnu petodnevnu sedmicu na četiri dana, što u praksi znači 38-časovnu radnu nedelju, uz dodatni slobodan dan.

I nemački gigant Geri Veber je odlučio da skrati radnu nedelju na 4 dana, kako bi se istakao kao "atraktivan" poslodavac na tesnom tržištu rada, koje vapi za radnom snagom.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonyus

    14. decembar 2022 | 13:50

    Za mene je i slobodan vikend nedostižan, radim 7 dana nedeljno, na papiru može da piše šta 'oće, realnost je nešto drugo....!!

  • Nebojsa

    14. decembar 2022 | 13:57

    I plata je je za 4 dana nedeljno odavno.

  • Lepi

    14. decembar 2022 | 17:00

    Pa,da li mora baš sva četiri da se radi,ili???🤔🤔😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>