• 15

Sjajna prilika za brojne radnike iz Srbije: Konobari zarade više od 1.000 evra, a plaćeni im smeštaj i hrana

Sada već tradicionalno, Istra ostaje jedna od najposećenijih destinacija kod srpskih turista, ali i sezonaca

  • 15
Plava laguna, Istra, Hrvatska Foto: Plava Laguna

Sezonski posao na moru u Hrvatskoj je prilika koja privlači mnoge ljude sa Balkana, pa i iz Srbije. Takvih ponuda je sve više, a i odziv raste iz godine u godinu.

Nakon proteklog perioda delimične stagnacije, usled pandemije i blokada, turizam se sada oporavlja brže nego ikad, a potvrda toga je i nicanje mnogobrojnih novih hotela, kompleksa i rizorta, koji nadmašuju rezultate zabeležene pre 2019/20.

Dodatno, našim komšijama Šengen već donosi profit i novu klijentelu, posebno kada je reč o otmenim nekretninama na moru.

Budite se uz zvuk mora, mir, prelepu prirodu, dašak letnjeg vetra, i to na - verovatno najlepšem delu jadranske obale - nije li to ono o čemu većina mašta?

Takođe, kako je Telegraf Biznis više puta pisao, konobari tokom jedne radne sezone u Hrvatskoj mogu da zarade i do 2.000 evra mesečno, što je mnogima dobra polazna tačka, dragoceno iskustvo i vetar u leđa.

Većina kaže i da ima pozitivno iskustvo sa lokalcima, gazdama i turistima, tako da je spoj lepog i korisnog odlična prilika da zarade dodatni novac i uživaju na moru mesecima.

Parče jadranskog raja

Sada već tradicionalno, Istra ostaje jedna od najposećenijih destinacija kod srpskih turista. U ovom delu zemlje ćete se susresti sa prelepom prirodom, ljubaznim žiteljima, dobrom gastronomskom i zabavnom ponudom, a ono što je turistima sve važnije u poslednje vreme jeste moderan, komforan i funkcionalan smeštaj.

Sve to, pa i više, nudi Plava Laguna, hotelijerska kompanija iz Istre, u kojoj se možete zaposliti tokom turističke sezone, uz plaćen smeštaj i hranu. Dakle, sve što zaradite - možete uštedeti ili trošiti na ono što želite, ne razmišljajući o traženju kvalitetnog smeštaja po fer ceni ili računima iz restorana.

Osim toga, ove sezone konačno više ne morate da razmišljate ni o zameni novca - iz evra u kune, budući da je Hrvatska od 1. januara 2023. zvanično uvela evro u opticaj.

Nije tajna da naši građani obožavaju Istru, od Pule preko Poreča i Rovinja, u ovom regionu svako pronađe "parče raja" za sebe. Neko voli šljunak, nego stene, a sunčanje pod gustim drvećem pruža nesvakidašnji ugođaj. Zanimljiv je i podatak da šumovitost celog područja u Istri iznosi čak 40 odsto.

Dodatna stimulacija

Dakle, ovo nije "još jedna tipična priča" o radu na moru "od jutra do sutra", bez dana odmora, uživanja i za malo novca. Ovo je, možemo reći, regionalna inicijativa koja povezuje sve vredne, mlađe ili starije ljude, spremne da rade, zarade, druže se i otkrivaju nove avanture u prelepoj, ušuškanoj Istri.

Konkretno Plava Laguna je lane svim zaposlenima koji su ispunili kvotu maksimalnog broja radnih sati - kao dodatni benefit isplatila čak 1.800 evra, uz ranije ugovorenu platu.

Želite li da radite na severozapadnoj obali Istre i da provedete leto na moru, uz dobru zaradu i niz beneficija koje uključuju i bonuse i božićnu naknadu, kao i posete različitim letnjim festivalima i sportskim događajima - onda je ponuda Plave Lagune može biti idealna za vas.

Plava laguna Prijava za posao u Plavoj laguni / Foto: Plava laguna

Ovaj hotelski kompleks je tokom proteklih nekoliko godina zaposlio više od dve hiljade ljudi iz regije, a dobra vest je da su im dobri radnici uvek potrebni. Tako se možete prijaviti za mesto konobara, servira, sobarice, kućnog majstora, kuvara, pomoćnog kuvara, recepcionera ili portira te baštovana ili, pak, redara na bazenu.

Dakle, ponuda je opsežna, za razliku od nekih drugih kompanija koje najčešće zapošljavaju samo kelnere i kuvare, te je drugim sezonskim radnicima često uskraćena mogućnost da se isprobavaju u radu na moru.

Više od posla

Same plate su drugačije za svako zanimanje, ali samostalan konobar, kuvar ili recepcioner sa iskustvom mogu da zarade od 1.000 evra pa naviše mesečno, ne računajući rashode za smeštaj, hranu i napojnice, što je svakako dobra plata.

Osim toga, uživanje u kulinarskim specijalitetima i smeštaju Plave lagune svakako da prave razliku pri odabiru poslodavca.

Osim osnovne plate, hotel nudi i nagrade za uspešne rezultate, koje su ove godine iznosile 830 evra, kao i bonus koji dobijaju svi radnici koji su u Plavoj Laguni radili najmanje dva meseca u godini, proporcionalno odrađenim satima.

Takođe, bitna stavka sutra u vašoj radnoj biografiji svakako je referenca iz ovog hotela, odnosno renome koji uživa. Možete se pohvaliti da ste radili u grupaciji koja u svom portfelju ima 20 hotela, 9 kampova i 10 apartmanskih naselja u Poreču i Umagu. 

Osim prethodno navedenih uslova, Plava Laguna, kao vaš poslodavac, vodi računa o svim administrativnim papirima za dobijanje radnih dozvola i legalan rad u Hrvatskoj, uz povratak novca za trošak dolaska do destinacije rada, lekarski pregled i sanitarnu knjižicu.

Na vama je samo da na more "ponesete" dobro raspoloženje, motivaciju, volju i spremnost za rad, a ono što će vas posebno oduševiti - jeste činjenica da se ne traži "formalno obrazovanje" kao uslov za dobijanje posla. U eri masovnih dobijanja otkaza i davanja ostavki širom sveta, počnite na vreme da razmišljate o svojoj karijeri.

Istra je, svakako, jedna od najatraktivnijih svetskih destinacija koja godišnje ugosti blizu 4 miliona turista.

- Najviše smo u potrazi za kuvarima, pomoćnim kuvarima i mesarima, konobarima, servirima, sobaricama, recepcionerima i portirima, ali i baštovanima i radnicima u perionici veša. Potrebni su i radnici za tehničku službu, kao što su električari, vodoinstalateri i hauzmajstori za koje, ipak, tražimo i formalno obrazovanje - naglašavaju iz Plave Lagune.

Više od 65 godina, ova kompanija nudi usluge ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj, a u svojim hotelima, rizortima i kampovima zapošljava 1.500 stalnih radnika i 1.500 sezonskih radnika različitih profila.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>