• 3

Da li je ovo pitanje na razgovoru za posao nepristojno? Sve češće ga postavljaju, a nije po zakonu

Zakon kaže da onaj ko intervjuiše mora da ima pismenu saglasnost kandidata za svako pitanje

  • 3
posao

Foto: Shutterstock

Među raznim, ustaljenim pitanjima koja regruteri postavljaju kandidatima za posao, našlo se i jedno - rekli bismo irelevantno pitanje za ovaj vid intervjua - pa ipak, ono je sve češće predmet debate.

Ne, ovaj put ne pričamo o godinama, veštinama na osnovu pola ili planovima za budućnost u pogledu osnivanja/proširenja porodice, već o - stambenom pitanju.

Pitanja Sa kim živite? ili Da li iznajmljujete stan? - dobar deo kandidata za posao smatra nepristojnim, intimnim, irelevantnim za sam intervju, iako poslodavac neretko na osnovu toga "vaga" koliku plata da vam ponudi.

Ima čak i onih direktnih, koji vam to i kažu: u prevodu, između dva kandidata od kojih jedan plaća stan nekoliko stotina evra ili živi sam, i drugog koji ne plaća stan ili se "oslanja" i na druge članove porodice - pravi se razlika u pogledu zarade.

Dakle, pretpostavka je da će kandidatu koji iznajmljuje stan - ili biti ponuđena viša zarada, koja bi mu bila "atraktivnija", ili će on biti "eliminisan", jer zahteva više novca od gazde.

Dešavalo se i da kandidate pitaju, ne samo da li su u braku, već i koliko dugo, te da li imaju svoj automobil i tome slično.

Treba istaći da i sa aspekta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - ova pitanja nisu dozvoljena, jer se smatraju "nepodesnim, odnosno nepotrebnim za ostvarivanje svrhe obrade podataka".

Tim pitanjima se svakako bave poverenici, koji često moraju da "intervenišu" i da primoravaju poslodavce da promene pitanja. Drugim rečima, ova tema je i dalje "lov u mutnom", a trebalo bi da bude jasno definisana, tako da poslodavci smeju da iziskuju samo one odgovore koji se odnose na određenu svrhu.

Zakon kaže da onaj ko intervjuiše mora da ima pismenu saglasnost kandidata za svako pitanje, ali se u praksi često ispostavi drugačije.

Kakvo je vaše mišljenje o ovom pitanju? Da li ste imali slična iskustva?

Video: Da li možete da budete savršen roditelj i radnik u zemlji gde jedna plata nije dovoljna za porodicu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mocartova

    30. januar 2023 | 09:36

    Jedna od većih privatnh laboratorija u Beogradu ima upitnik sa desetinama takvih pitanja. Uglavnom angažuju zaposlene koji nisu iz Beograda, ponude dobru platu, a radnog vremena nema. Zovu šefovi i danju i noću, i praznikom, ucenjuju i vređaju. Mladi zaposleni se obraduju lepoj plati, iznajme bolji stan, a onda svakog meseca stigne poneka "kazna" i ode pola te nominalne plate. Zaposleni su prijavljeni sa nižim kvalifikacijama od onih koje imaju, staž se ne uplaćuje, a ako požele da daju otkaz preti im se da će morati da "obeštete" poslodavca. Vlasnici ovog legla zla i falsifikovanih izveštaja su odlično umreženi sa vlastima i niko im ništa ne može.

  • Nataša

    30. januar 2023 | 11:48

    Bavim se ljudskim resursima i do sada sam intervjuisala bar hiljadu kandidata a pitanja ovog tipa nisu prihvatljiva. Nije dozvoljeno pitati gde kandidat živi, sa kim, bračni status, da li ima decu, koliko, religijska, seksualna opredeljenja, materijani status...

  • Nikola

    31. januar 2023 | 07:23

    To su legitimna pitanja, ali za poresku upravu. Dokle ćemo da gajimo sistem bez poreskih grupa, gde samaci i ljudi sa više dece imaju istu neto platu. Treba samo prepisati sistem iz Nemačke, Irske,..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>