• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Top 7 trendova u karijeri za 2023: Ovo su promene koje neće nikoga zaobići

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čak 75% njih, iz celog sveta, veruje da je rad na daljinu nova normalnost

  • 0
bicikl, biciklom na posao, posao Foto: Shutterstock

U kojem god pravcu trenutno da se krećete, po pitanju karijere, teško ćete izbeći promene koje su nastupile od početka pandemije i koje nastavljaju da se dešavaju.

Pre svega, treba istaći da širom sveta vlada deficit radne snage, posebno u nekim određenim branšama kao što su maloprodaja, ugostiteljstvo/hotelijerstvo i transport, ali i da je inflacija duboko pogodila firme i pojedince.

Taj uticaj se, logično, "preliva" na plate, beneficije, i generalno na zaposlenje. Recimo, tehnološke kompanije već mesec dana unazad sprovode talase otkaza, kako bi srezale rastuće troškove.

CareerFoundry izdvaja 7 aktuelnih trendova koji će obeležiti tržište rada ove godine.

Gde ćemo da radimo?

Kako je 2022. dokazala tehnološkim kompanijama da se zaposlenima može verovati tokom rada na daljinu, to je takođe pokazalo i da većina radnika želi da se toga "drži" tog režima trajno.

Čak 75% njih, iz celog sveta, veruje da je rad na daljinu nova normalnost. Jednostavno, koristi im višestruko, a pre svega u pogledu balansa života. Benefiti koje donose hibridni rad/rad na daljinu - daleko su nadmašili njihove negativne aspekte, kao što je manjak interakcije.

Osnaživanje radnika

Možda ovo ne deluje kao "svojevrsni trend", ali će naglasak u ovoj godini biti upravo na pružanju podrške zaposlenih i razvijanju njihovih potencijala. U 2021. rodio se pojam Velika ostavka, koji označava masovno napuštanje radnih mesta - sve je počelo u SAD, a zahvatilo i ostatak sveta.

Trenutno, termin "velika ostavka" ima 380 miliona rezultata na Guglu, a izveštaji pokazuju da je, ipak, malo usporavanja na vidiku - pri čemu, i dalje, nezanemarljiv procenat (36%) Amerikanaca planira da napusti posao u 2023.

Ovo je, možda, najveća promena koja utiče na tržište rada u celini, među raznim generacijama i branšama.

Iskustvo zaposlenog je prioritet

Nadovezujući se na trend Velike ostavke, ogroman broj radnika je rekao "dosta je bilo", i to je izazvalo šok na tržištu rada. Kompanije sada, sa pravom, pažljivo razmatraju šta njihovi zaposleni žele kada je u pitanju radno okruženje.

Zanimljivo, ali odgovor je da žele mnogo više od "čaja i kafe" – što se navodi kao uobičajena "pogodnost" u oglasima za posao. Za firme koje žele da zaposle i zadrže osoblje od 2023. godine pa nadalje, ovakvi oglasi ne smeju biti pravac kojim će ići.

Umesto toga, probajte sa pružanjem podrške mentalnom zdravlju, poboljšajte uslove za dane odmora/bolovanja za zaposlene, nagrađujte ih.

posao, demotivacija Foto: Shutterstock

Podrška radnicima na daljinu

Još jedan važan aspekt kojim u novoj normalnosti treba da se pozabave HR službe - jeste da obezbede radnicima na daljinu potrebne uslove za obavljanje posla.

Ako se od zaposlenih očekuje da čak i povremeno rade od kuće, oni moraju imati sve adekvatne alate za to. Pored budžeta za postavljanje fizičke opreme, ovo pitanje se proteže i na digitalne alate koji su im potrebni - ne samo za daljinsko povezivanje, već i efikasno.

Pandemija je dovela do porasta potražnje za alatima koji nam pomažu da efikasnije sarađujemo na mreži: od jednostavnog uređaja za snimanje ekrana Loom do virtuelnog radnog prostora za Miro.

Veštine su ispred pozicije

Sve u svemu, u 2023. će oni koji traže posao vrlo brzo videti promenu u tome kako ih drugi doživljavaju. To je zbog šire promene načina na koji se procenjuje sam rad. Oni koji poznaju tehnološku industriju - rekli bi da to traje decenijama, pri čemu se potencijalne kolege procenjuju ne po tome šta su uradili, već po tome šta mogu da urade.

Više generacija na jednom mestu

Kako u nastavku piše CareerFoundry, možda se prvi put ikada nalazimo u eri kada postoji potencijal da se širi spektar generacija nađe u jednoj istoj kancelariji, u isto vreme. Drugim rečima, nema podela na one "mlađe" i "starije".

Ali, za rukovodstvo to može stvoriti nove izazove - u vidu promišljanja kako da osiguraju da se članovi tima rođeni u 1950-im i oni rođeni tokom 2000-ih - međusobno slažu. Studija radnog mesta koju je radio Delojt pokazuje "sve veći značaj prevazilaženja širokih demografskih kategorija, kako bi se ljudi razumeli na značajnijem nivou".

VI će pružiti mogućnosti za karijeru

U 2023. ćete sve češće slušati i o veštačkoj inteligenciji (Artificial intelligence, AI), kao pokretaču brojnih radnih mesta, posebno u inovativnim sektorima. Ali, umesto razumnih robota koji dolaze da preuzmu vaš posao, veštačka inteligencija služi vama - pomaže vam da razvijete svoju karijeru.

Pre svega, industrije širom sveta koriste veštačku inteligenciju kako bi im ona pomogla da napreduju i rade efikasnije, komfornije. Nije iznenađenje da su veštačka inteligencija i analitika podataka "bliski prijatelji", ali biste se iznenadili koliko je drugih mogućnosti to stvorilo u tehnologiji.

Recimo, može uključivati razvoj veba, pa čak i UX dizajn: u stvari, pisanje UX-a za četbotove postalo je tržište u takvom rastu da čak možete pohađati kurs specijalizovan za to da budete visoko profilisani UX radnik.

Video: Vladimir Kovač: Moje najveće lekcije od prepoznatljivog brenda do Digitalk-a

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>