• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izračunata srednja starost svetskih milijardera: Da li vas iznenađuje ova brojka?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki su maltene ceo svoj život proveli u bogatstvu, gomilajući novac iz decenije u deceniju

  • 0
Bernard Arnault Bernar Arno / Foto: Wikimedia/Flickr/École polytechnique - J.Barande

Iako bi mlađi milijarderi poput Ilona Maska (51) i Marka Zakerberga (39) mogli da dominiraju u vestima o bogatstvu, činjenica je da je većina svetskih milijardera - starija od starosne dobi za penziju, prema novoj studiji.

Srednja (medijalna) starost 3.194 milijardera u svetu sada je 67 godina, saopštila je kompanija Altrata u izveštaju objavljenom danas, 31. maja.

Prema izveštaju, čak 42 odsto njih je starije od 70 godina, a manje od 10 odsto je mlađe od 50 godina. Nalazi ističu veliki jaz između percepcije i stvarnosti svetskih milijardera.

Evo o čemu je reč: iako se čini da danas dominiraju vunderkind imena iz sveta tehnologije, kao i poznate ličnosti iz oblasti sporta, svetski milijarderi su, uglavnom, preduzetnici u poznim godinama, Voren Bafet (92) i Bernar Arno (74).

Oni su maltene ceo svoj život proveli u bogatstvu, gomilajući novac iz decenije u deceniju.

Prema izveštaju, srednja starost svetskih milijardera je, zapravo, neznatno porasla u poslednjih pet godina, preneo je CNBC.

- Mnogi mlađi milijarderi stekli su svoje bogatstvo u tehnologiji, koja je bila industrija koja je brzo stvarala bogatstvo i dobija veliku pažnju medija - rekla je Maja Imberg, viši direktor i šef odeljenja za promišljanje i analitiku u Altrati.

Ali, ističe dalje, većini bogatstva je potrebno mnogo vremena da se akumulira, osim ako nije nasleđeno. Potrebno je mnogo godina rada, da bi se stvorila tolika količina bogatstva.

Tviter Ilon Mask, JYaccarino Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Takođe, različite starosne grupe milijardera imaju različite izvore bogatstva. Za one mlađe od 50 godina, tehnologija i bankarstvo/finansije čine najveći deo njihovog stvaranja, pri čemu 21% zarađuje svoje bogatstvo u bankarstvu/finansijama, a 20% u tehnologiji.

Milijarderi starosti između 50 i 70 godina zarađivali su najveći deo novca u bankarstvu/finansijama (24%) i industrijskim konglomeratima (8,3%), dok su oni stariji od 70 godina zaradili milijarde od finansija (18%), konglomerata (11%) i nekretnina (8,3%), ističe dalje CNBC.

Sveukupno, populacija svetskih milijardera pala je za 3,5% u 2022. godini, na ukupno 3.194, prema podacima Altrate. Iako se broj milijardera, možda, stabilizovao ili čak malo povećao ove godine - sa rastućim tehnološkim sektorom, pad u 2022. označio je prvi pad od 2018. godine, navodi se u izveštaju.

Severna Amerika je zabeležila pad od 2,3%, na 1.011 milijardera, dok je Azija zabeležila pad od 7,1%, a Evropa 2,2%. SAD i dalje imaju daleko najveći broj milijardera na svetu, odnosno tamo živi i radi skoro jedna trećina svetskih milijardera.

Kina je do kraja 2022. imala 357 milijardera. Žene i dalje čine mali udeo među milijarderima, 12,5 odsto, navodi se u izveštaju. Ipak, kao grupa, one su mlađe od svojih muških kolega - 18% ima manje od 50 godina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>