• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad Siniša za dve godine ode u penziju, ugasiće se i tradicija stara vek: On je poslednji pirotski kovač

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre tridesetak godina je ostao bez posla u društvenom preduzeću, pa je počeo da radi u porodičnoj kovačnici

  • 0
Siniša Agičević, kovač, pirot Foto: Telegraf/A.Ćirić

Piroćanac Siniša Agičević poslednji je pirotski kovač, a kada za nešto više od dve godine ode u zasluženu penziju, utihnuće poslednji kovački čekić u pirotskom kraju i prekinuti se stogodišnja tradicija bavljenja kovačkim zanatom u ovoj porodici.

Kako kaže za Telegraf Biznis, Siniša je kovački zanat nasledio od dede i oca, koji su mu ostavili radnju, koja je izvela na put i ishranila mnoge članove ove poznate pirotske porodice.

-Tradicija je duža od stotinu godina. Kada sam pre tridesetak godina ostao bez posla u društvenom preduzeću, nisam imao izbora pa sam počeo da radim u porodičnoj kovačnici, u tijabarskom delu grada, gde je nekada bilo pedeset kovača. Nažalost, sada sam ostao samo ja, a kada za dve godine odem u penziju, moraću teška srca da zatvorim radnju pa Piroćanci više neće imati da dobiju kovačke usluge - kaže Siniša i dodaje da posla i dalje ima za kovače.

- Iako živimo u eri informatike, posla i dalje ima. Ne može da se živi, ali može da se preživljava. Dolaze ljudi da im klepam sekire, popravim poljoprivredne alatke, motike, ašove, lopate, naoštrim noževe i slično - kaže Siniša.

U tijabarskom delu grada, nekada zanatskom centru Pirotu, bilo je na desetine radnji koje spadaju u stare zanate. Sada ih je ostalo svega par, jedan limar i Siniša - poslednji pirotski kovač.

- Moja deca su završila medicinske škole i nisu voljna da nastave da se bave ovim teškim i prljavim poslom, mada i ovaj posao ima lepe strane kao i svaki drugi - kaže Siniša.

(Telegraf Biznis/A. Ćirić)

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>