• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Maji, Mileni, Milici i Mirjani je pored prvog slova imena zajedničko i ovo: One su žene preduzetnice u Srbiji

Vreme čitanja: oko 5 min.

Redakcija Telegraf Biznisa ove godine imala je prilike da razgovara sa nekim sjajnim ženama

  • 0
žene preduzetnice, mirjana luković, mila halilović, milica prodanović, milena jovanović deljanin Ilustracija: Elvira Kakuszi/Mirjana Luković/Milica Prodanović

Na današnji dan obeležava se Međunarodni dan preduzetnica, a redakcija Telegraf Biznisa ove godine imala je prilike da razgovara sa nekim sjajnim ženama.

Početak godine otvorili smo intervjuoom sa dizajnerkom Majom Halilović iz Bosne i Hercegovine, koja je uspela da spoji ljubav prema modi i lepoti, sa temom održivosti i ekologije.

"Studirajući dizajn, uvidela sam da dizajneri ne ispituju ceo lanac i proces dizajniranja, tj. šta on podrazumeva. Mene je zanimalo sve - od toga kako izvlačimo resurse, preko njihovog transporta i upotrebe materijala, pa čak do toga kako ih odbacujemo, ili ko radi i sa čime u tekstilnoj, modnoj industriji...

Maja Halilović Dizajn Foto: Elvira Kakuszi

Počela sam sa radom istraživanja kulture bakterije i kvasca, SCOBY, od kojeg dobijamo veoma snažan biomaterijal, stopostotnu celulozu, koji na poseban način obrađujem, a moja inovacija u tome je da sam uspela da uzgoj ubrzam na pet dana, dok ova bakterija - generalno - proizvodi celulozu u roku od 15 dana. Danas se bavim istraživanjem biotehnologije, goriva od otpada, time kako dobiti grejna tela od otpada - koja su čak superiornija od svih drugih", ispriča je između ostalog u intervjuu.

U februaru smo razgovarali sa Milenom i Milicom, osnivačicama prve Onlajn umetničke škole za stare zanate. Inače, ovo nije bio njihov prvi projekat, ali kao svima, korona je odlučila da "pomrsi konce".

Međutim, ove devojke su dokaz da je sve moguće kada imaš jaku želju i dobar plan. Za samo nedelju dana uspele su da od nove ideje krenu u realizaciju, a danas slave drugu godinu prve i za sada jedine ovakve platforme.

"Mislimo da su glavni sastojci istrajnost i hrabrost i potpuno oslobađanje od svih formi i granica. Snažna vera u to da je sve moguće. Ono što je takođe mnogo bitno to su ljudi sa kojima se ulazi u posao. Često je čovek na tom putu sam, ali mi savetujemo da ko ima ideju treba da pronađe partnera i da krene", rekle su za Telegraf Biznis.

milica prodanović, milena jovanović, onlajn umetnička škola Foto: MIlica Prodanović

Od Mirjane Luković imali ste prilike da naučite šta je tehnika "sntntn" u izradi torbi. Po struci medicinski biohemičar, Mirjana u slobodno vreme pravi torbe od otvarača sa limenki.

"U potrazi za novim modelima naišla sam na abažur za lampu izrađen od otvarača sa limenki, čiji je pravi naziv sntntn i oduševila se. Onda mi je palo na pamet da bih mogla da napravim torbu od toga i tako je sve krenulo.

Preko dana smo suprug i ja angažovani oko dece i svih tekućih obaveza, a uveče kada one odu na spavanje počinje moj kreativni rad. Bez suprugove pomoći i podrške u svim sferama života, sve ovo ne bi bilo moguće. Tako u miru i tišini mogu da se posvetim stvaranju novih modela, različitih oblika, boja i veličina. Volim izazove i za izradu svake torbe sam maksimalno posvećena od početka do kraja", isrpičala nam je letos.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by LiMenka-Handmade bags (@limenka_2020)

Pored sjajnih priča, ovu godinu pamtićemo i po sjajnoj izmeni Zakona, kojom su se preduzetnice izjednačile sa zaposlenim ženama.

Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom imaju za cilj da podrže majke preduzetnice, kao i njihove porodice, navelo je Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je danas povodom obeležavanja Međunarodnog dana preduzetnica da veruje da u budućnosti više nećemo govoriti ni o ženskom ni o muškom preduzetništvu, već o jednakim šansama i uslovima za poslovanje i za muškarce i za žene.

PKS takođe čestitala Međunarodni dan preduzetnica

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije čestitao poručio im je da je digitalizacija poslovanja ključna za razvoj i uspeh svakog biznisa i prilagođavanje promenama.

- Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije intenzivno radi na unapređenju ženskog preduzetništva, na ekonomskom osnaživanju žena. Cilj nam je da naše preduzetnice unaprede poslovanje, ali istovremeno da podstaknemo i motivišemo što veći broj dama da započinju sopstveni posao. Poseban akcenat stavljamo na aktivnosti sa ciljem podsticanja mladih žena da se bave preduzetništvom - istakla je u čestitki Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Simanić je naglasila da je u Srbiji trećina od ukupnog broja preduzetničkih radnji i firmi u vlasništvu žena, što je u skladu sa evropskim prosekom, na šta smo veoma ponosni, navodi se u saopštenju PKS.

Naš cilj je da stvorimo jednake uslove poslovanja i za muškarce i za žene u biznisu, kao i da u narednom periodu ne govorimo o muškom i ženskom preduzetništvu, već samo o preduzetništvu. Privredna komora Srbije intezivno podstiče preduzetnice da budu inovativne, da se edukuju i unapređuju svoja znanja i veštine i da digitalizuju svoje poslovne procese, jer samo na taj način njihovi biznisi mogu biti konkurentni i održivi na duži rok, dodaje se.

Vlada Srbije i PKS prepoznale su žensko preduzetništvo kao snažan resurs novog zapošljavanja i kreirale čitav niz kako finansijske, tako i nefinansijske podrške ženama preduzetnicama. Kreiran je Program finansijske podrške ženama preduzetnicama za 2023.godinu, koji se realizuje preko Ministarstva privrede i Fonda za razvoj RS, gde mogu da dobiju 40 odsto bespovratnih sredstava od investicionog ulaganja, odnosno 50 odsto ukoliko su iz nerazvijenih područja.

- U okviru Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije formirana je Sekcija za žensko preduzetništvo PKS koja okuplja veliki broj preduzetnica i svaki dan je sve više članica naše Sekcije. Na to smo posebno ponosni, jer to dokazuje da preduzetnice prepoznaju aktivnosti države i Privrene komore Srbije, koje su usmerene na razvoj ženskog preduzetništva u Republici Srbiji. Kroz rad Sekcije, naše preduzetnice se umrežavaju i unapređuju svoje baze poslovnih kontakata - istakla je Simanić.

Takođe, PKS promoviše primere dobre prakse, organizuje različite događaje, konferencije, B2B sastanke, pruža podršku u uključivanju ženskih preduzeća u lance dobavljača, nastup na inostranim tržištima, sajmovima. Simanić je pozvala sve preduzetnice da se priključe radu Sekcije za žensko preduzetnistvo PKS, kao i da se za sva pitanja, informacije i savete obrate Sektoru za preduzetništvo na mejl adresu preduzetnik@pks.rs.

- Samo ekonomski osnažene žene mogu donositi racionalne odluke o svom životu - zaključila je Simanić.

(Telegraf Biznis)

Video: Multipotencijalisti vs. multitaskeri, šta ste vi? Aleksandra Petrovski, Kako si na poslu #74

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>