• 1
 ≫ 

NBS savetuje zadužene u švajcarcima: Probajte prvo da rešite sa bankom

 ≫ 

Iz NBS podsećaju da je Zakonom o konverziji obuhvaćeno više od 17.000 korisnika i 15 banaka

  • 1
Borba zaduženih u švajcarcima i u evrima, Švajcarci, Evri, bokserke rukavice Foto: Shutterstock, Pixabay

Narodna banka Srbije savetuje klijente da primedbe na ugovore o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarcima pokušaju da reše najpre u komunikaciji s bankom, a povodom učestalih obraćanja centralnoj banci korisnika kredita koji se žale na pojedine odredbe ugovora o konverziji dobijene od banaka.

- Zakonom o konverziji, koji je lex specialis, propisano je da nadzor nad primenom tog zakona vrši NBS, u skladu sa Zakonom o bankama, u postupku posredne i neposredne kontrole, a ne u postupku po pojedinačnim pritužbama propisanim Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga - navodi se u saopštenju centralne banke.

Na osnovu Zakona o bankama, ako NBS utvrdi nepravilnosti, objašnjava se dalje, može bankama da naloži otklanjanje tih nepravilnosti prema svim korisnicima, za razliku od postupka po pritužbi.

Banka, rukovanje Foto: Pixabay

Iz NBS podsećaju da je Zakonom o konverziji obuhvaćeno više od 17.000 korisnika i 15 banaka.

Ističu da NBS aktivno prati postupanje banaka i da će svakako sprovesti kontrolne postupke, proveriti postupanje banaka, i ako utvrdi određene nepravilnosti, uključujući i one koje su materijalnog karaktera, naložiti njihovo otklanjanje bez obzira na zaključen ugovor o konverziji.

- Što se tiče mogućeg dejstva zaključenja ugovora kojim se vrši konverzija na spor koji se već vodi između korisnika i banke - ovo dejstvo će u svakom konkretnom sporu utvrđivati sud, u zavisnosti od svih okolnosti konkretnog slučaja, a naročito od tužbenog zahteva i predmeta spora, dosadašnjeg toka sudskog postupka, dokaza izvedenih u tom postupku, zaključenog ugovora kojim se vrši konverzija, kao i zahteva koje u tom smislu same stranke iznesu pred sudom - navodi se i saopštenju.

S tim u vezi, kakao se naglašava, odlučujući o sudbini parničnog postupka sud može da ceni, a stranke da pred sudom osporavaju bilo koju odredbu ugovora kojim se vrši konverzija.

-  Imajući navedeno u vidu Narodna banka Srbije ne može da ulazi u sudsku nadležnost te da utvrđuje posledice zaključenog ugovora kojim se vrši konverzija na parnične postupke koji su u toku. Savetujemo svim korisnicima da ako imaju određenih nedoumica ili primedaba u vezi s konkretnim odredbama tog predloga najpre kontaktiraju banku i probaju da u neposrednoj komunikaciji razreše eventualna sporna pitanja - poručila je NBS.

VIDEO: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremac

    28. maj 2019 | 20:28

    Da ste doneli pravu meru ili pravi zakon sve bi bilo jasno ovako ima da se naodgovarate do mile volje.... Ne mogu da razumem nas Srbe i nasu drzavu ... stalno se pravimo pametni a pojma nemamo....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>