Masovno otkazivanje kirija u Srbiji: Gazde solidarne, "ne morate da plaćate u vanrednom stanju"

"Ne morate da plaćate kiriju ovaj mesec, ni naredna tri"

Izdavanje stana, korona virus

Foto-ilustracija: Pixabay

Otkako je došao korona virus i u Srbiju, pored zdravlja ugrozio je i ekonomiju. Posebno će biti pogođen privatni sektor za koji se trenutno razmatraju mere i programi podrške. I u ovom periodu vanrednog stanja javilo se uvek aktuelno pitanje, odnosno relacija stanodavac-gazda.

Da li morate da plaćate kiriju dok traju mere zaštite?

Da. Morate. Zakonom nije definisano da ne morate da ispunjavate svoje obaveze, ali ovih dana su se pojavili fantastični primeri koji pokazuju koliko možemo da budemo solidarni i da pomognemo jedni drugima kada je najteže.

Mahom, stanodavci prethodnih dana obradovali su svoje stanare vestima da im neće uzimati kiriju za ovaj mesec, a neki čak sve vreme vanrednog stanja.

Lepi primeri ne stižu samo iz Beograda, već i iz Novog Sada, Pančeva...

"Zove me brat da mi kaže da im je gazda stana u kome su rekao da ne moraju da plaćaju kiriju dok ovo ne prođe. Bože kakav čovek, morala sam to da spomenem ovde jer smo pali u nesvest", jedan je od primera.

"I mojoj ćerki gazda rekao da ne mora da plaća kiriju dok je vanredno stanje".

"I ja sam moje cure obavestila da ne moraju da plate kiriju. Tako sam uradila i poplava kad je bila". "Svom stanaru sam rekla da će kiriju platiti kada prodje vanredno stanje. Pođimo od sebe!"

Ako nemate ugovor

Međutim, to da li će vam stanodavac oprostiti kiriju, trenutno zavisi isključivo od njegove volje. Još ukoliko niste potpisali ugovor o zakupu, koji bi trebalo da se podrazumeva u praksi, ništa vas neće zaštiti čak i da se na državnom nivou donese neka odluka u tom smislu.

- Ukoliko ne postoji validan ugovor između stanara i stanodavca sve je pitanje međusobnog dogovora - kaže za naš portal Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs.

Ako imate ugovor

Opet, vanredno stanje ne mora da vas oslobodi plaćanja stana. Može jedino rate kredita za stan. Što je sada i zvanično usvojena mera.

- Čak i da postoji validan ugovor, sačinjen od strane pravnog lica i overen kod notara, pitanje je da li su ugovorom definisane ovakve iznenadne situacije. U svakom slučaju, u cilju i stanodavca i stanara jeste da se postigne dogovor - dodaje Dražić.

Međutim, razvoj situacije možda će nagovoriti brojne stanodavce da slede pozitivne primere i smanje, ili ukinu kirije u narednim mesecima.

- Ukoliko studenti do kraja svoje školske godine ne budu imali uživo predavanja ili vežbe, neki od njih će poželeti da odu kući. Pojedini stanodavci će u ovoj situaciji spustiti kiriju, ne samo kako bi zadržali svoje sadašnje stanare, već i kako bi pokazali solidarnost u ovim vremenima. Iako sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs ne utiče na to koju će cenu za izdavanje ili prodaju odrediti vlasnici, verujemo da je jedino logično ponašanje u ovim trenucima međusobna solidarnost i razumevanje - kaže nam ona.

Ipak, i u ovoj situaciji postoje i oni koji pokušavaju dodatno da zarade pa podižu cene pravdajući se upravo situacijom u zemlji.

Pišite nam na biznis@telegraf.rs da li imate sličan primer.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragana

  Majka sam studenta koji sa drugom stanuje na Zvezdari. U stanu nisu živeli od 13.03 do danas, 24.05.Sve račune smo uredno platili. Vlasnik stana živi i radi u inostranstvu. Pokušavali smo da stupimo u kontakt sa njim. Posrednik, njegov rodjak, koji uzima novac za stanarinu nam je rekao, kada sve ovo prodje, dogovorićemo se. Danas su se deca vratila u stan. Od posrednika su dobili informaciju da vlasnika stana ne zanima situacija, on želi pun iznos stanarine. Ne mogu da verujem da postoje takvi "ljudi"! Čekaš trenutak kada se studenti, zbog obaveza, moraju vratiti u Beograd. Tada im tražiš pun iznos za stan! Koje rešenje tada možeš pronaći?

  3
  3

  Podelite komentar

 • Vesna

  Podstanari smo, bez posla, bez stana, bez ičega. I, ne samo što vlasnica kuće nije htela da ima razumrvanja za vanredno stanje i makar neku kiriju ne traži, nego je odmah krenula sa pozivima i potraživanjem novca. A ja nemam ni za lekove, ni za osnovne potrebe. Nisu svi dobri i nemsju svi srca, duše, ni razumevanja. Nažalost!

  6
  7

  Podelite komentar

 • Suzana Ristic

  Suprug i ja smo uzeli stan pre 3 dana u zakup medutim stan smo samo jednom videli na brzinu jer u stanu su bili stanari koji su trebali da se isele. Kada smo dali novac i uzeli kljuceve mi smo videli da je stan prljav ima vlagu na krevete spavali kerovi macke puni kreveti dlaka i svega mi se nismo ni uselili trazi li smo da nam vrati novac a gazda nece da vrati a sad vlada i korova virus jps uvek i sve a stan nema nikakve uslove neznam ni kome da se obratim a imamo dete kome da se obratim zar je moguće u ovo vreme na ovu krizu da nam ne rate novac a nismo usli u stan

  2
  0

  Podelite komentar

Google preporuke