• 3

5 razloga da sagradite kuću s pogledom na Zlatarsko jezero: Cene su još "normalne"

Turizam u Srbiji je, čini se, nikad popularniji. Ipak, mnogi naši sugrađani uživaju u čarima domaće prirode već godinama unazad i radije biraju Zlatarsko jezero nego more...

  • 3
Zlatarsko jezero, Kokin Brod

Voda je dragocena za naše psiho-fizičko zdravlje / Foto: Vesna Bjelić

Kada smo se sredinom marta suočili sa korona krizom, u startu većina nas još nije isključila mogućnost odlaska na odmor negde "preko". Međutim, kako se zdravstvena situacija, ali i ona na granicama zaoštravala, tako nam je bilo jasno da ćemo godišnji provesti negde u Srbiji.

Mnoga naša jezera nose epitet "srpska mora", mada su u odnosu na slana vodena prostranstva padala u zaborav u jeku sezone (jul, avgust). Onima koji imaju vikendice kraj tih jezera, ili čak žive tamo, ona nisu nepoznata, ali većina građana se tek sada upoznaje sa Vlasinskim jezerom, Perućcem, Zlatarskim jezerom.

Ovo poslednje je predmet današnjeg teksta, pre svega zato što zaista neodoljivo podseća na more, i po boji i po veličini, ali i po plažama. Dok zakup kuća i apartmana kraj Zlatarskog jezera uveliko raste, mi vam predlažemo da, ako vam budžet dozvoljava, razmislite o kupovini vikendice, odnosno placa.

Naime, cena placeva je oko 1.000 evra, i uglavnom svaki gleda na jezero. Parcele se, u zavisnosti od površine, prodaju cele ili delimično, a važno je da odaberete onu na kojoj je dozvoljena gradnja.

Da li vam treba vikendica kraj vode? Da, i to baš sa pogledom na ovo jezero

 

1. Najpre treba pomenuti da su cene placeva, pa čak i kompletnih kuća na prodaju, i dalje pristupačne, s obzirom na to da dobijate "raj usred prirode", dostupan uvek. Od Beograda do Zlatarskog jezera deli vas 249 km, NS je udaljen 334 kilometara, a Niš oko 257 km. U svakom slučaju, stižete brže nego do bilo kog mora.

2. Ovo jezero, koje se još naziva i Kokin brod, ušuškano je u dolini Uvca, između dve planine (Zlatar i Murtenica). Dobra stvar je što je plovno najvećim delom, a vožnja čamcem Zlatarskim jezerom je poseban doživljaj, baš kao i ispijanje kafe na terasi s pogledom na vodu i planinske obronke.

3. Zlatarsko jezero i okolina pružaju dovoljna mira, a opet, nikada niste sami. Ima meštana, turista, prodavnica, tako da možete da se snabdete jednostavno i brzo. Kada se umorite od aktivnosti na Zlatarskom, Sjeničkom ili Radoinjskom jezeru, uvek možete da se izolujete, ali vam nikada neće biti dosadno.

4. Ako opremite kuću solidno, kasnije je možete i izdavati, kad i kako vam odgovara. Srpski turizam sve više dobija na značaju, a po svoj prilici - tek će da se razvija. Ljudi će, međutim, početi da biraju manje popularne destinacije, koje nisu previše urbanizovane, ali opet dostupne i zabavne.

5. Naučnici kažu da je život ili barem privremeni boravak kraj vode od vitalnog značaja za naše zdravlje. Štaviše, samo pogled na vodu podstiče naš nervni sistem na pravilno funkcionisanje, a kamoli kupanje u vodi ili sunčanje kraj nje. Na ovaj način dobijate "paket 3 u 1": planine, vodu i bogato zelenilo oko kuće.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    1. avgust 2020 | 21:40

    Prelepo izgleda, boja jezera nestvarna, k'o more, ali daleko... Ja bih radije nešto bliže, recimo u nekom od sela uz stari novosadski put, samo da mi solis nekretnine nađu nešto odgovarajuće. Jer, nije vikendica ako mi treba više sati da stignem tamo. Ali da je predivno, jeste.

  • Tony

    31. jul 2020 | 01:19

    Pa da je obiju za dva dana

  • Dzoni

    31. jul 2020 | 08:37

    Vidi malu na trecoj slici u tanga kupacem

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>