• 0

"Ništa grandiozno ne nudimo, osim mira, vazduha, dobre hrane". Još jedno selo daje kuće za 1 evro

Kastropinjano je poslednje u nizu italijanskih sela gde su kuće maltene besplatne, ipak, kupca nije lako naći

  • 0
Selo Castropignano, Italija

Kastropinjano / Foto: Shutterstock

Ah, ta Italija, okupana suncem, puna veselih ljudi i turističkih atrakcija, koje viđamo i u mnogim svetskim blokbasterima. Ipak, od početka godine, tu zemlju nažalost prate nešto mračniji epiteti.

Ni pre korona krize, ekonomija Italije nije bila na zavidnom nivou kao u nekim drugim zemljama Unije, a situacija je postala dramatična kada je usledila zdravstvena kriza. Tada su lokalne novine iz celog sveta pisale: "Samo da ne doživimo italijanski scenario", misleći na potresne scene iz bolnica i veliki broj zaraženih koronom.

Sumorna slika je uticala na to da Italijani napuštaju rodnu zemlju, ali i da je turisti sve slabije posećuju, i to bez namere da nekada tu žive, kako su možda planirali u prošlosti. Zato se trend prodaje kuća za 1 evro u italijanskim selima nastavlja. Ona su prazna, napuštena, a prelepa.

Poslednje na listi sela koja nude ovu opciju je Kastropinjano (Castropignano), a sve je počelo 2018. godine, jer je Italija želela da oživi svoja sela, da u njih vrati ljude, ali one koji će transformisati zajednicu i doprineti njenom razvoju. Dakle, nije dovoljno da samo kupite kuću, zato mnogi i ne "padaju" na tu foru.

Ovo selo se nalazi u planinskom regionu Molize, na nadmorskoj visini od 615 metara, i u njemu je prema popisu iz 2011. živelo svega 457 osoba. Ako volite južnjački temperament Čizme, netaknute plaže, brda i vinograde, onda je Kastropinjano kao poručena destinacija za vas.

U obaveštenju izdatom prošlog meseca, zvaničnici iz Kastropinjana najavili su da nude napuštene kuće "za džabe" ili 1 evro, ali umesto da nekretninu daju onome ko ponudi najviše, gradonačelnik Nikola Skapilati kaže da želi da "određena kuća ode u ruke onoga kojem najviše odgovara".

Selo Castropignano, Italija

Kastropinjano / Foto: Shutterstock

- Svi koji žele da se nastane kod nas, mogu mi poslati ponudu na mejl, u kojoj će navesti kako planiraju da redizajniraju kuću i šta žele da učine sa ovom imovinom: da li žele da im bude kuća, prodavnica ili zanatska radnja - rekao je Skapilati.

Takođe, potencijalni kupci treba da navedu i svoje zahteve. Na primer, da li koriste invalidska kolica, ili možda ne vole da pešače. Selo je maleno, ulice su uske, i kola tuda ne prolaze.

Kako je gradonačelnik dalje naveo, "ovo selo nema ništa grandiozno da ponudi, osim mira, tišine, netaknute prirode, vazduha bogatog kiseonikom, sjajnih pogleda i fantastične hrane, idealne za detoksikaciju od svakodnevnog stresa".

Kuće u ponudi su srušene zgrade kojima je potrebna velika obnova. Ko god kupi kuću, mora da potpiše polisu od 2.000 €, sa dvogodišnjom garancijom. Ako sve bude u redu, taj novac će biti vraćen na kraju roka za obnovu. Da biste se prijavili za kupovinu kuće u Kastropinjanu, pošaljite mejl na nicola.scapillati@me.com.

Video: Dao je otkaz, vratio se na selo i ostvario dečački san: Brkine krave su najveće mazulje

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke